Az elveszett rózsafüzér – Hogy került kapcsolatba Elvis a Fatimai Szűzanyával?

Az elveszett rózsafüzér – Hogy került kapcsolatba Elvis a Fatimai Szűzanyával?

Nem sokan tudják, hogy Elvis Presley – a 20. század egyik legnépszerűbb énekese és kulturális ikonja – a ’70-es évek elején előadott egy a Fatimai Szűzanyához szóló dalt, énekelt imádságot, amelyet egy régi barátja megtérése ihletett.

Elvis Presley maga, csakúgy, mint jó barátja, Lee Denson pünkösdi gyülekezetbe járt, amit Memphisben Denson édesapja vezetett. A Denson család sokat segített a Elvis szüleinek 1947-es Memphisbe költözésükkor.

Lee Denson, aki állítólag először tanította gitározni Elvist, katolikus nőt vett feleségül.

A Miracle of the Rosary (A rózsafüzér csodája) című dal hátterében egy 1960-as történet rejlik. Denson felesége, Mary, különösen tisztelte a Fatimai Szűzanyát, és mindennap elimádkozott egy rózsafüzért, ahogy azt a Szent Szűz kérte a három pásztorgyermektől Cova da Iriában.

Rockabillyt játszó férje zaklatott zenészélete hatására Mary kezdte elhanyagolni a hitét. Egy napon elvesztette a rózsafüzérét is, amit egy barátja hozott neki Fatimából. Az egész házat átkutatták, de sehol nem találták. 1960. október 13. estéjén arra tért haza, hogy ott az elveszett rózsafüzér a dobozában, egy párnára fektetve. Nem értették a történteket, majd aznap éjjel, miközben aludtak, Mary gyengéd érintést érzett az ajkán, férje pedig harangkonduláshoz hasonló hangot hallott.

Másnap reggel úgy döntöttek, elmennek misére, ahol a pap arról beszélt, a Fatimai Miasszonyunk mindennap csodát tesz, mégis kevesen hálásak érte, kevesen vannak, akik egyáltalán gondolnak rá.

Férj és feleség egyaránt megdöbbent, a pap szavai mintha direkt hozzájuk szóltak volna. Az egyébként a keresztény gospel irányzathoz is vonzódó Denson az események nyomán komponálta a Fatimai Szűzhöz szóló szerzeményét, amelyen érezhető az Ave Maria hatása.

Azon gondolkodott, ki lehetne az a művész, aki felénekli a dalt, és hírét viszi a Fatimai Szűznek – ekkor jutott eszébe Elvis Presley. Azonban úgy döntött, kivárja 1967-et, amikor a jelenések 50. évfordulóját ünneplik majd. A közös munka 1967-ben nem valósulhatott meg, így végül 1971-ig csúszott a felvétel, az év május 15-én énekelte fel Elvis a gyönyörű dalt, amely 1972-es, Elvis Now című albumán jelent meg.

Hírdetés

Lee Denson később felhagyott a rockabilly karrierrel és a memphisi katolikus közösségben végzett inkább elkötelezett munkát, illetve keresztény zenei stúdiót alapított Eternal Rainbow néven – itt adta ki saját vallásos témájú albumait is.

1978-ban maga is elénekelte a helyi templomban a Rózsafüzér csodáját egy szentmisén – a jelenlévők szerint a templomot közben betöltötte a rózsaillat.

A hívek mellett jelen volt a panamai érsek, Tomás Clavel is, aki ezt csodás jelnek tekintette; később VI. Pál pápa is megáldotta a dalt.

A ’80-as években Densonnak megadatott, hogy a fatimai kegyhelyen és a Carmelo de Coimbrában, a coimbrai kármelita kolostorban is előadhassa szerzeményét, Lucia nővér, az egykori látnokgyermek jelenlétében.

Forrás: AciPrensa.com

Fotó: Bókay László; Santuário de Fátima; Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »