Az elveszett harmóniát keresi Washington és London

Az elveszett harmóniát keresi Washington és London

Jó pár éve hiányzik a harmónia az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti „különleges kapcsolatból”, az angolszász hatalmak bensőséges együttműködésének légkörét minduntalan megzavarja valamilyen kellemetlen, és nem is annyira elhanyagolható mozzanat. 2013-ban David Cameron cserben hagyta Barack Obamát, amikor az készült megtámadni Szíriát, 2016-ban pedig hiába kampányolt az amerikai elnök a britek Európai Unióban tartása mellett, azok csak azért is a kilépésre szavaztak. Talán máig kísért a hamis bizonyítékok alapján, George W. Bush és Tony Blair által 2003-ban megindított iraki háború okozta bizalomvesztés amerikai–brit körökben, az ugyanakkor tény, hogy eddig egyetlen helyreállítási kísérlet sem hozott tartós eredményt. Theresa May konzervatív programbeszéde Philadelpiában a Republikánus Párt előtt, napokkal Donald Trump tavaly januári beiktatása után ilyen kitörési pont lehetett volna, ám az a rosszízű, méltatlan hisztéria, ami az új amerikai elnök tervezett szigetországi látogatása körül tört ki, szertefoszlatta a reményeket. Csakúgy, mint a brit miniszterelnök-asszony elhibázott választási számítását követően beállt politikai gyengélkedése.

Hírdetés

A bizonytalankodás azonban nemcsak a választott és egyre populistább vezetők szintjén érhető tetten, hanem az alapoknál is. Washingtont régóta aggasztja, hogy London nem finanszírozza úgy védelmi politikáját, ahogy azt legerősebb szövetségesétől elvárná; elégedetlensége pedig abban is testet ölt, hogy a másik nyugat-európai nukleáris nagyhatalommal, a tettre kész Franciaországgal egyre szorosabbra fonja partnerségét.

Ennek a cseppet sem irigylésre méltó helyzetnek a tudatában érkezett hétfőn a brit fővárosba Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, hogy kollégájával, Boris Johnsonnal tárgyaljon Irán, Szíria, Líbia, Észak-Korea és Ukrajna ügyében. Alig pár nappal azután, hogy az új katonai biztonsági stratégiájukban ismét a nagyhatalmi versengést, Oroszországot és Kínát jelölték meg legnagyobb kihívásként, az amerikaiak maguk mögött szeretnék tudni legfontosabb szövetségeseiket, így Tillerson London után Párizsba repül, majd a Davosi Fórumra Donald Trump kíséretében tett kitérő után pénteken Varsóban fejezi be európai körútját. Tökéletes időzítésével a brit szárazföldi haderő főnöke, Sir Carter tábornok az orosz fenyegetésről tartott előadásával próbálta feledtetni, hogy Irán ügyében London nem ért egyet Washingtonnal, ám a tengerentúli vendéget egy másik hazulról hozott ügy is akadályozta, hogy helyreállítsa az elveszett harmóniát. Miután főnöke, Trump a múlt héten kikelt a londoni amerikai nagykövetség méregdrága elköltöztetése ellen, Tillersonnak mint „diplomáciai munkáltatónak” úgy kellett ellátogatnia az új, erődszerű létesítménybe, hogy azt nem adhatta át hivatalosan.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »