Az elszakított területeken élő magyarnak mindent, az ugandai négernek semmit!

Úttörő kezdeményezés a Kárpát-medencében, hogy hegyi panziót vásárolt a magyar kormány támogatásával a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) a tagjai számára, ami a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását is szolgálja – jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos szombaton a nagybereznai járási Viharos (Viska) településén működő Vadvölgy Panzióban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos abból az alkalomból tartott közös sajtótájékoztatót Török Dénessel, a KMNE elnökével, hogy a kárpátaljai nagycsaládosok részvételével a hétvégén önkéntes munka keretében rendezték a tavaly megvásárolt panzió közvetlen környezetét és a hozzá tartozó 1,3 hektáros területet.

A miniszteri biztos az újságíróknak elmondta, hogy a KMNE Kárpátalja legdinamikusabban fejlődő civil szervezete, amely indulásakor 34 magyar családot egyesített, míg jelenleg közel 700 nagycsalád a tagja, és a tevékenysége mintegy 3500 embert érint. A szervezet eredményes működését jelzi, hogy a múlt évben több mint hatvan programot bonyolított le – tette hozzá. Magától értetődőnek nevezte, hogy a magyar kormány jelentős támogatást nyújt az egyesület működéséhez, beleértve az Uzsoki-hágó közelében festői környezetben található hegyi panzió megvásárlását is a szervezet számára a tavalyi Családok éve keretében.

Grezsa István kiemelte, a Kárpát-medencében is úttörő, modell értékű kezdeményezésnek tekinthető a magyar határtól 100, a szlovák és lengyel határtól 20 km-re fekvő üdülőhely megvásárlása, ami hozzá fog járulni a kárpátaljai magyarok szülőföldön maradásához. Fontos ugyanis – tette hozzá -, hogy amikor a nehéz ukrajnai szociális és gazdasági helyzet miatt sokan külföldön kényszerülnek munkát vállalni, legyen egy hely, ahol a nagycsaládok kedvezményesen, békében és nyugalomban üdülhetnek a szülőföldjükön. Egyúttal jelezte, hogy a határon túli magyarság körében leginkább Kárpátaljára jellemző a több gyermek vállalása.

Hírdetés

Török Dénes elmondta, a félszáz férőhelyes panzió lehetővé teszi a kárpátaljai magyar nagycsaládosok szociális üdültetését festői környezetben, egész évben. Elmondása szerint szeretnék, ha a panzióban tartanák rendezvényeik egy részét a kárpátaljai magyar politikai és civil szervezetek is. Ezenkívül a KMNE azt tervezi, hogy a létesítményt üzletszerűen, szállodaként is működteti majd, és az ebből származó bevételből az egyesület tevékenységét fejleszti – tette hozzá.

Az elnök távlati célként említette, hogy a Vadvölgy Panziót bevonják a Határtalanul! programba. Kifejtette, hogy a KMNE folyamatosan fejleszti mind a panziót, mind a környezetét. Mivel az egyesület tevékenysége keresztény értékeken alapul, a családok kérésére hamarosan megkezdik egy ökumenikus kápolna építését is az üdülőben.

Török Dénes köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a KMNE-nek nyújtott támogatásért, hiszen – mint emlékeztetett – korábban a kárpátaljai nagycsaládosok túlnyomó többségének egyáltalán nem volt lehetősége üdülésre. Ezért nem csoda, hogy a fél éve működő panzió máris igen nagy népszerűségnek örvend a KMNE tagjainak körében, a szombati önkéntes környezetrendezési munkára is olyan sokan jelentkeztek, hogy korlátot kellett szabni a segítők létszámának – mutatott rá az elnök.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »