Az elsődleges eredmények szerint Đukanović pártja vezet

Az elsődleges eredmények szerint Đukanović pártja vezet

Befejeződött a parlamenti választás Montenegróban, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek.

A részvételi arány 73,2 százalék, azaz magasabb, mint a 4 évvel ezelőtti, 70,3 százalékos volt. A közel 530 ezer választópolgár 17 listára szavazhatott. A 81 tagú, egykamarás podgoricai parlamentben 41 mandátum kell a kormánytöbbséghez. 76,7 százalékos feldolgozottság mellett Milo Đukanović kormányfő pártja a szavazatok közel 41,6 százalékát szerezte meg, a Demokraktikus Front pedig 20,7 százalékon áll.

A közvélemény-kutatások szerint három fél között lehetett szoros küzdelemre számítani, és a Milo Đukanović kormányfő vezette baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) győzelme hosszú évek óta először került veszélybe. A két és fél évtizede „uralkodó” politikust a megerősödött és összefogott ellenzék válthatja le.

Milo Đukanović azzal próbálta megtartani hatalmát, hogy kampánya során azt hangsúlyozta, a választások valódi tétje Montenegró megmaradása és európai integrációja, az ellenzék győzelme esetén ugyanis – szerinte – teljes külpolitikai irányváltásra kerülne sor az országban.

A DPS elnökének szavait látszott alátámasztani az, hogy a tíz pártot tömörítő Demokratikus Front nevű ellenzéki koalíció bejelentette, győzelmük esetén népszavazást írnak ki az ország NATO-tagságáról, lecserélik a himnuszt, és erősítik a kapcsolatot Oroszországgal. A Kulcs nevű ellenzéki tömörülés némileg visszafogottabban fogalmazott, kampánycéljuk a negyedszázada uralkodó politikusok, legfőképpen Milo Đukanović eltávolítása.

A választás napján több incidens is történt az Adria-parti országban. A rendőrség elfogott húsz szerb férfit, akit terrorizmussal gyanúsítottak. A montenegrói ügyészség pedig közölte: a politikailag motivált fegyveres támadásra készülő férfiak célja az volt, hogy a voksolás befejezése után elfoglalják a parlament épületét, valamint elfogják Milo Đukanović miniszterelnököt és „bizonyos pártok” győzelmét hirdessék ki.

Emellett a montenegrói kiberbiztonsági csoporthoz a nap folyamán több bejelentés is érkezett, amely szerint hackertámadást hajtottak végre több párt – elsősorban a DPS – honlapja, valamint a DPS-hez közeli hírportál ellen is.

A mintegy 530 ezer, szavazójoggal rendelkező montenegrói állampolgár összesen 17 lista közül választhatta ki a 81 fős podgoricai törvényhozás tagjait. Az egykamarás parlamentet négy évre választják, a kormányalakításhoz egy pártnak vagy koalíciónak legalább 41 parlamenti helyet kell megszereznie.

A többpártrendszer montenegrói bevezetése óta ez volt a tizedik, az ország 2006-os függetlenedése óta pedig a negyedik parlamenti választás. A montenegróiak legutóbb 2012. október 14-én járultak az urnák elé. (MTI,


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »