Az első szentmise 500. évfordulóját ünnepelték Argentínában

Az első szentmise 500. évfordulóját ünnepelték Argentínában

1520-ban Patagóniában, Puerto San Julian településen tartották az első szentmisét a mai Argentína területén. Az 500 évvel ezelőtti esemény emlékére április 2-án Jorge García Cuerva, a Rio Gallegos-i Egyházmegye püspöke celebrált hálaadó misét, hívek nélkül.

Bár régóta készültek a jubileum megünneplésére, a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések miatt le kellett mondani a rendezvények megtartását.

Ferenc pápa levélben fejezte ki közelségét az évforduló alkalmából.

Jóllehet a pandémia miatt az emberiség az emmauszi tanítványokhoz hasonlóan most „szomorúsággal van eltelve” (Lk 24,17), Isten mindenkor közöttünk tartózkodik az Oltáriszentségben, s arra bátorít, hogy menjünk előre – írta a Szentatya.

„Jézus csendes és tapintatos jelenléte az Oltáriszentségben — népével, vagyis velünk kötött szövetsége jeleként — ötszáz év óta kísér bennünket. Velünk van, s támogat utunk során. Ez a szüleinktől és nagyszüleinktől örökölt bizonyosság az a lelki fedezet, amely kalauzolta és alakította nemzetünk lelkét. Szeretnénk, ha ez a tapasztalat formálná gyermekeink és unokáink jövőjét is” – írta a pápa.

Jorge García Cuerva püspök beszédében a csodálatos kenyérszaporítás szentírási szakaszát kommentálta. „Jézus kiszállt, meglátta a hatalmas tömeget, s megesett rajtuk a szíve.” (Mt 14,14) A főpásztor a járványra utalva kijelentette: „Népünk szükségletei megsokszorozódni látszanak, s ezért felléphet a kísértés, hogy elfordítsuk a fejünk, s másfele nézzünk.” Majd arra emlékeztetett, hogy „tekintetünk Jézus irgalmasságának visszfénye”. Ő továbbra sem veszíti el szeme elől a bűnösöket, társadalmunk kivetettjeit.

Hírdetés

Vajon tehetünk-e valamit sokak szenvedése, magánya, elszegényedése és küzdelme láttán? – szólította meg a püspök a híveket. „Odaadhatjuk azt kevéskét, amivel rendelkezünk. Bizonyára van pár szabad óránk. Mindannyian értünk valamihez. Nos, kinek nincs közülünk öt kenyere és két hala? Mindannyiunknak van!” Majd hozzátette: „Ha az Úr kezébe helyezzük mindazt, amit tudunk, ez elégséges lesz ahhoz, hogy a világban egy kicsit több szeretet, béke, igazságosság és öröm legyen. Isten képes arra, hogy megsokszorozza együttérzésünk apró gesztusait.”

Az évfordulóra utalva Jorge García Cuerva megemlítette, hogy mindenki a San Julian városában 2020. április 1-jén kezdődő háromnapos ünnepségsorozatra készült. Az egyházmegye,  és az ország minden zugából, valamint külföldről vártak résztvevőket.

„Most, ötszáz évvel később, azt kérjük az Eucharisztiában jelenlévő Úrtól, hogy ismét lelkesedéssel legyen teli az életünk, azért, hogy szolgálhassuk a legszegényebb testvéreinket. Ekképpen válhat valósággá Jézus vágya: a testvériség, az önajándékozás, a sokféleség találkozása jegyében épülő szeretetcivilizáció. Hiszen, ahogy Ferenc pápa mondta, senki sem menekülhet meg önmagában. Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk a vihar idején. Utána azután mind leülünk Őhozzá, az Eucharisztia, az Élet Kenyere asztalához” – tette hozzá az argentin püspök. 

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fordította: Hantos-Varga Márta

Fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »