Az első szellemvonatos heteket még kibírja a MÁV – de meddig?

Az első szellemvonatos heteket még kibírja a MÁV – de meddig?

Mintegy 80 százalékkal esett vissza az utasszám a MÁV belföldi járatain a tavalyi év ezen időszakához képest – mondta a csoport vezérigazgatója az InfoRádiónak. 

Körülbelül 70 millió forint értékben váltott vissza vonatjegyeket kezelési költség nélkül a MÁV Csoport a koronavírus jelentette veszélyhelyzet miatt az elmúlt hetekben – közölte Homolya Róbert. A nemzetközi vasúti utasforgalom is szinte teljesen szünetel, csak Ausztria felé közlekedik néhány vonat naponta. A belföldi utasforgalom pedig 80 százalékkal csökkent, ez nagy hatással van a jegyárbevételekre.

Ugyanakkor a vállalat likviditása biztosított az állami megrendelések miatt

– tette hozzá a MÁV csoport vezérigazgatója.

“A vasúti személy- és áruszállításra továbbra is szükség van, tehát az a megrendelés, amit az államtól kapunk közszolgáltatási oldalon, az ugyanúgy fontos ahhoz, hogy az üzleti tervünket tudjuk tartani, és a 38 ezer munkavállalónknak tudjunk fizetést adni. Március 30 óta tanszüneti menetrend van, ez az idénre tervezett kibocsátásunkban 4-5 százalékos visszaesés, a megrendelés biztosított. Nagyjából ugyanannyi vonat közlekedik, mint tavaly ilyenkor. Mivel a helyzet még csak egy hónapja tart, tudjuk kezelni, de minden függ attól, hogy mennyire húzódik el. Ha az utasszámcsökkenés hosszabb trend lesz, új üzleti tervre lesz szükség, és a magyar kormány segítségéért fogunk folyamodni.”

Hírdetés

Homolya Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy ha le is jár az utas kedvezményekre jogosító igazolványa, a veszélyhelyzetben ugyanúgy jogosult a kedvezményre, vásárolhat kedvezményes menetjegyeket.

A MÁV Csoport vezérigazgatója kérte, hogy

a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor az utasok részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.

“A jegyértékesítés most a fedélzeti jegyértékesítés javára billent el, amely járványügyi szempontból sokkal kitettebb helyzetet eredményez, több a kontakt. De ezt kerüljük el!”

Azokon a helyeken, egyes jegypénztárakban, ahol nem tudták biztosítani a dolgozóknak a fizikai védelmet, az üvegfalat nem tudtak felállítani, ott felfüggesztették a jegyek értékesítését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »