Az első negyedévben stagnált a francia gazdaság

Az első negyedévben a várt lassuló növekedési ütemmel szemben stagnált negyedéves bázison a bruttó hazai termék növekedése Franciaországban a statisztikai hivatal, az INSEE pénteken publikált jelentése szerint.

Az INSEE előzetes adatai alapján negyedéves bázison Franciaország gazdasága nem mutatott növekedést az idei első negyedévében, szemben a 0,3 százalékos piaci előrejelzésekkel, és a negyedik negyedévi 0,8 százalékos felfelé módosított növekedést követően.

A háztartások fogyasztása a magasabb energiaköltségek és a romló ellátási helyzet közepette 1,3 százalékkal csökkent, szemben a negyedik negyedévi 0,6 százalékos növekedéssel. Mindeközben az állóeszköz-beruházások növekedés 0,2 százalékra lassult negyedéves bázison a negyedik negyedévi 0,3 százalékról. A beruházások az információs és kommunikációs ágazatban növekedtek, a közlekedési eszközökbe és az építőiparba fektetett beruházási összegek viszont csökkentek. A külkereskedelmi forgalom egyenlege csak kismértékben, 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez.

Hírdetés

Éves összevetésben a GDP 5,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, a negyedik negyedévi felfelé módosított 5,5 százalékos érték után.

2021-ben a gazdaság 7,0 százalékkal, 52 év óta a legnagyobb mértékben nőtt, a világjárvány okozta 8,0 százalékos előző évi visszaesést követően.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »