Az első akadályt sikeresen vette az olimpia-ellenes népszavazás

Elvégezte a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kérdés előzetes formai vizsgálatát Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és – mivel a kezdeményezés megfelelt az előírásoknak – a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti – közölte az NVI pénteken az MTI-vel.
 

A közleményben felidézték, Erdélyi Katalin Krisztina magánszemély szeptember 6-án országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be azzal a kérdéssel:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke e kötelezettségének eleget téve megállapította, hogy a népszavazási kezdeményezés megfelel a törvényben foglalt formai követelményeknek, így azt a Nemzeti Választási Bizottság elé terjesztette – írták.

Amiről viszont lemaradtunk

Kigyűjtöttük, melyik volt az a 10 tuti kérdés, amelyről viszont idén nem szavazhattunk.

 

TOVÁBB >>>>

Az NVI elnöke az előzetes formai vizsgálat során a többi között azt ellenőrzi, hogy formai szempontból megfelelő-e a benyújtott aláírásgyűjtő ív mintapéldánya, csatoltak-e a beadványhoz a kérdést támogató legalább húsz, legfeljebb harminc támogató aláírást, a kezdeményező bejelentkezett-e az adatvédelmi nyilvántartásba, illetve, hogy van-e folyamatban azonos témában már népszavazási kezdeményezés.

Az NVI közölte azt is, a Nemzeti Választási Bizottságnak a kérdés érdemi vizsgálatát a népszavazási kezdeményezés benyújtását követő 30 napon belül, október 6-ig kell elvégeznie.

Az NVB legközelebb hétfőn ülésezik, az ülés napirendjén egyelőre nem szerepel a népszavazási kérdés elbírálásának ügye.

Önök már döntöttek!

Olvasóink 70 százaléka a játékok megrendezésével szemben foglalt állást.

 

TOVÁBB >>>>

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »