Az elnéptelenedéssel és elszegényedéssel küzdő vidék felemelkedésének egyik esélye…

A népi hagyományokat ápoló és felelevenítő falu és kézműves alkotóház épül a Veszprém megyei Kiscsőszön uniós forrásból, a létesítmények 2020-tól működnek majd – tájékoztatta pénteken az MTI-t a pályázatot elnyert Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Kovács Norbert elmondta, hogy a hagyományok ápolását szolgáló látogatóhelyeket alakítanak ki Kiscsősz több pontján, többek között szekérmozi, a vizek pihenőkertje, állat- és növénybemutató várja majd az érdeklődőket. “Falusi szellemi kalandpark” jön létre átszőve a falut, életet lehelve annak mindennapjaiba – fogalmazott az egyesület elnöke.

Hírdetés

Hozzátette: elsősorban a hagyományőrző közösségeket, néptánccsoportokat, hagyományápoló köröket, valamint művészeti iskolákat és a határon túl élő magyarságot várják majd a 295 millió forintból megvalósuló hagyományfaluba. Ugyancsak 2020-ra várható a majdnem háromszáz négyzetméteres kézműves alkotóház felépülése, melyben kovács-, fazekas-, fafaragó- és szövőműhely kap majd helyet – mondta Kovács Norbert.

Az alkotóház a tervek szerint szaktáborok, művészeti képzések, közösségi események helyszíne lesz. A 120 millió forintból megvalósítandó alkotóközpont a kézműves termékek piacra juttatását is segíti majd – tette hozzá. Közölte: a beruházási pályázatok mellett több szakmai területet érintő pályázatot is elnyert az egyesület, melyek nemzetközi kutatásra, helyi társadalomfejlesztésre és gyermekek tehetségfejlesztésére irányulnak. K

Kovács Norbert beszélt arról is, hogy az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület két éve működteti a Hunyor Népfőiskolát. Kiemelte: a népfőiskola képzései és programjai az önellátásra alapuló társadalom megteremtésére irányulnak, mely az elnéptelenedéssel és elszegényedéssel küzdő vidék felemelkedésének egyik esélye lehet.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »