Az elmúlt tizenhárom évben tavaly használták a legkevesebb antibiotikumot Szlovákiában

Az elmúlt tizenhárom évben tavaly használták a legkevesebb antibiotikumot Szlovákiában

Nyitókép: union.sk

Az elmúlt tizenhárom évben tavaly használták a legkevesebb antibiotikumot Szlovákiában. Az információt az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) tette közzé.

2006 óta a mostani fogyasztás a legkevesebb

Az állami egészségbiztosításból átfizetett antibiotikum-fogyasztás tavaly első alkalommal csökkent ötmillió csomag alá. Ez 2006 óta a legalacsonyabb évi fogyasztás (akkor 6,2 millió csomag antibiotikumot adtak ki). Az NCZI adatai szerint az antibiotikumok használata 2015 óta folyamatosan csökken.

 „Némelyik antibiotikum használata azért csökkent, mert korlátozták az alkalmazásukat“

– magyarázta az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) szóvivője, Magdaléna Jurkemíková.

Hírdetés

Elsősorban a fluorokinolon típusú antibiotikumok használatát korlátozták, amelyeket a leggyakrabban légúti- és vesefertőzés gyógyítására írtak elő.

A ŠÚKL azért rendelte el az orovsoknak azt, hogy ezekből az antibiotikumokból kevesebbet írjanak fel, mert súlyos mellékhatásai vannak az izmokra, ízületekre, az idegrendszerre és az érzékszervekre.

Jurkemíková szerint a másik tényező, ami miatt csökkent az antibiotikumok használata, az annak az ismeretnek a terjedése, miszerint a túlzott használatuk antibiotikum-rezisztenciához vezethet.

  „Sokat segít a CRP-vizsgálat (a C-reaktív protein kivizsgálása) is az orvosi rendelőben, ami tíz perc alatt készen van”  

– mondta a Comenius Egyetem Orvosi Karán működő Mikrobiológiai Intézet igazgatóhelyettese, Adriana Liptáková az antibiotikum-használat csökkenésének egyik további okával kapcsolatban.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »