Az elmúlt évtized második nagy beruházása – épül a jövő Kisgéresen

Az elmúlt évtized második nagy beruházása – épül a jövő Kisgéresen

Év elejétől kezdve az építőanyagok ára folyamatosan emelkedik.  A hazai Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége nemrégiben megtartott szakmai konferenciáján hangot adott aggodalmának: az állam lassan reagál erre a tendenciára, s ez egyben a szektor fő problémája is.

Az illetékesek lassan egy év elteltével sem álltak elő megoldásokkal a közbeszerzésekből épülő beruházások többletköltségeinek kompenzációját illetően. Ha a felek belátható időn belül nem jutnak megegyezésre, reális a veszélye annak, hogy az előre nem látható áremelkedések miatt csőd fenyegeti majd a kivitelező cégeket. Vagy, hogy mentsék magukat, kénytelenek lesznek elállni a megkötött szerződésektől. Így országszerte megszokottá válhatnak majd a befejezetlen beruházások.  Az építőiparban felhasznált anyagok árán kívül az építkezési munkák költsége sem a tavalyi. Világviszonylatban hiánycikk a polisztirol, ezért most 40%-kal többe kerül, a betonacél ára is jelentősen emelkedett. Az acél, a vas, a fa és a műanyag alapanyagok ára szintén drasztikusan megugrott. Egy, a közműhálózatokra való csatlakozást is igénylő közepes horderejű beruházás összköltsége a tavalyi árakhoz viszonyítva jelenleg minimum 15%-kal magasabb.   

Kisgéres esete

A Kisgéresen áthaladó ember figyelmét nem kerülik el a falu határában, az akácerdők tövében, a pincesoron folyó építkezési munkák.  Az elmúlt 10 évben ez a beruházás a második nagy fejlesztés a falu életében. Ha az ország magyarlakta vidékén akarja valaki polgármesterként települését korszerűsíteni, szinte csak az EU által finanszírozott pályázati lehetőségekre számíthat. Pár évvel ezelőtt a világ-örökségi pincesorral büszkélkedhető Hercegkúttal karöltve pályázták meg és nyerték el az első nagy Interreg projektjüket. Ennek a félmillió eurós fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a bodrogköziek és Ung-vidékiek vehették időközben birtokukba különböző rendezvények alkalmával a kisgéresi Borudvart a sétánnyal. 

Furik Csaba polgármestertől afelől érdeklődtem, ebben a nehéz helyzetben hogyan haladnak a tavaly decemberben aláírt határon átívelő, közös szlovák–magyar Interreg  „Borturisztikai, közösségi és szolgáltató terek kiépítése a hercegkúti és kisgéresi történelmi pincesorokon” (röviden Vinecellar) összesen mintegy 1,2 millió euró értékű pályázatuk kivitelezésével. Azzal kezdte, hogy az előző projekthez viszonyítva sokkal több a papírmunka. A hivatalos intézkedés borzasztó lassan halad, lényegesen tovább tartanak az engedélyeztetési és jóváhagyási eljárások. A régiófejlesztési minisztérium határon átnyúló pályázatokat elbíráló alosztályától a minap afelől érdeklődött, meddig kell még várniuk a szeptember elején beadott, egyik előzetesen már megtárgyalt közbeszerzési dossziéjuk jóváhagyására.

Azt a választ kapta, hogy nincs elég emberük, ezért nem győzik, nem tudják a határidőket betartani.  

Hírdetés

„A kivitelezési munkákat illetően kétségkívül nehéz év elé nézünk” – mondta Furik Csaba, aki semmiképpen nem akar elállni a szerződéstől az építőipari krízis miatt. Örül annak, hogy a 2020-ban második alkalommal beadott, pár évvel ezelőtt elutasított pályázata ez alkalommal nyert. A bíráló bizottság viszont lényegesen kevesebb anyagi forrást ítélt meg. Igy a tervezett színpad és a nézőtér lócáinak felújítása kimarad, amit már nem is sajnál. A rengeteg faanyagot igénylő munkálatok, a jelenlegi alapanyag-ármozgásokat alapul véve, jövő nyárra akár a duplájára is szökhetnek. Ezt figyelembe véve, az eredeti tervet még az igényelt áron is képtelenség lett volna megvalósítani, nem pedig jelen esetben, mindennemű kompenzációs garancia nélkül. így remélhetően enyhébb fejfájás és elviselhető mértékű stressz marad beruházónak, kivitelezőnek egyaránt. Ez utóbbi – számításai szerint – teljesíteni tudja vállalását. Ez azt jelenti, hogy remélhetőleg elégségesnek bizonyul a pályázatban eredetileg elnyert, Kisgérest megillető  519 235,55 euró. Ebből 85% európai uniós, 10% állami támogatás, 5% pedig önrész. A jelenlegi 6×8 méteres színpad területét duplájára szerették volna növelni és faszerkezettel fedetté varázsolni. Az egész projektnek ez lett volna ugyan a leglátványosabb része, de jelen körülmények között be kellett látniuk, hogy a keret csak a színpad egyik oldalának kijavítását engedi meg. 

A kompromisszum eredménye

A pályázat 2022. november 30-ai lezárásáig megvalósuló munkálatok keretén belül a színpad szomszédságában épül egy vizesblokkal ellátott öltöző. A nézőtér hátsó részében, az akácerdő tövében közösségi térként megépül egy jurta alakú épület. Télen, nyáron 50 ember befogadására szolgál majd, közepén fatüzelésű tűzhellyel. A pincesort közművesítik, az alsó előtti út aszfaltburkolatot kap, a főúttól távolabbi, lazább kötésű, kicsit emelkedő részen levő felső sor előtti utat kővel rakják majd ki. A beruházást követően a pincesorról a jelenleg meglévő 2 kivezető földút helyett majd 4 aszfaltozott mellékútról lehet felhajtani a főútra.

Megyei támogatás

A színpad melletti új épületben az öltöző és zuhanyzó gazdaságosabb kihasználása érdekében célszerűnek tűnik a bor- és gasztroturizmus fejlesztése. Ehhez Kassa Megye Önkormányzata anyagi támogatást szavazott meg, így az épületben helyet kap egy információs és kerékpáros központ. A megyei viszonylatban is egyre csalogatóbbá váló, megújuló kisgéresi pincesor a jövő év végén végre megfelel majd a XXI. századi komfort elvárásainak. Remélhetőleg sok kerékpáros is felkeresi. Ha villanymeghajtású kétkerekűn érkeznek, a helyszínen fel is tölthetik járművüket.  

Magyar szakemberhiány

Furik Csaba polgármester szívesen adta volna a tervdokumentáció kidolgozását régióbeli magyar építészeknek, de sajnos nincs a régióban olyan magyar építőmérnök, statikus, épületgépész, építőipari közgazdász szakemberekkel bíró, többéves gyakorlattal rendelkező iroda, amely nagyobb beruházások terveit is el tudná készíteni. Egyedül Nagykaposon van irodája egy fiatal építészmérnöknek, akivel már dolgozott együtt egy jóval kisebb beruházás alkalmával. 

Netán ez a jelenség is a leszakadó keleti, szegény magyarlakta vidék egyik „névjegye“ lenne? Nehéz megmondani. Így tehát egy tapasztalt nagymihályi építészmérnök-csapat kaphatta meg a kisgéresi projekt tervdokumentációjának kidolgozását. Legalább a kassai kivitelező cég bodrogközi vállalkozóé, akinek munkatársai is környékbeliek, mondta Furik Csaba polgármester. 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/49-es számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »