Az Elmű-Émász megkapta az első energiatárolói engedélyt

Az Elmű-Émász megkapta az első energiatárolói engedélyt

Az Elmű első akkumulátoros tárolója 1,5 milliárd forintba kerül.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az Elmű-Émász csoport egyik tagvállalata, az Elmű-Émász Energiatároló Kft. szerzett meg.

Az engedéllyel várhatóan augusztus végén megkezdi működését az első magyarországi nagy teljesítményű, energia szabályozási célra épített akkumulátoros tároló.

Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, hiszen azok termelése nem a felhasználói igények, hanem az időjárás függvénye.

Koncz László, az Elmű-Émász kereskedelmi igazgatósági tagja elmondta, hogy

Az akkumulátoros villamosenergia-tároló 10 megawatt (MW) beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása 6,095 megawattóra (MWh), ami nagyjából félmillió mobiltelefon akkumulátorának felel meg.

A létesítményt a soroksári alállomáson helyezik üzembe várhatóan augusztus végéig, a kereskedelmi üzem tervezett kezdete idén október.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »