Az ellenzéki jelölt szerint Isztambul nem kezelte jól a menekültügyet

Az  ellenzéki jelölt szerint Isztambul nem kezelte jól a menekültügyet

Isztambul nem kezelte jól a menekültügyet, de magára is hagyták Törökországot ebben a kérdésben – jelentette ki vasárnap késő este Ekrem Imamoglu, a márciusi 31-i isztambuli főpolgármester-választás legfőbb ellenzéki jelöltje, akinek akkori győzelmét a kormány semmisnek nyilvánította, s aki emiatt most tévévitában mérkőzött meg kormánypárti ellenfelével a június 23-án megismétlendő választás előtt.

A vitában több téma is terítékre került, így az Isztambulban élő migránsok ügye is. Imamoglu szerint a regisztrált szíriaiak 547 ezren vannak, de megfigyelők szerint akár az egymilliót is meghaladhatja a számuk. Kifejtette: Isztambul nem kezelte jól a menekültügyet, de magára is hagyták Törökországot a kérdésben.

– tette hozzá.

Yildirim ezzel kapcsolatban megjegyezte: Törökország a menekülteket vendégül látja, de ha megzavarják a békét, a nyugalmat, vagy törvénytelen dolgot követnek el, a hatóságok nem haboznak, hazaküldik őket.

Hírdetés

Választási ígéretként egyébként mind Imamoglu, mind Yildirim kedvezményeket és több százezer új munkahelyet helyezett kilátásba.

Yildirim megismételte korábbi nyilatkozatait, amelyek szerint az őrá adott szavazatokat ellopták, és Imamogluhoz írták. Imamoglu viszont azt hánytorgatta fel, hogy március 31. éjszakáján, amikor Yildirim addigi előnye az ő javára átfordulni látszott, az Anadolu török állami hírügynökség megszakította és 12 órás időtartamra felfüggesztette az adatszolgáltatást, Yildirim pedig bejelentette, hogy nyert.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió a választásra jogosultak száma, a hivatalos végeredmény alapján Imamoglu március 31-én 13 ezer 729 szavazattal előzte meg Yildirimet 15 évnyi kormánypárti vezetés után.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »