Az ellenzéket nem érdekli Kósa levele

Az ellenzéket nem érdekli Kósa levele

Sok válaszra nem számíthat a Fidesz frakcióját vezető Kósa Lajos, miután nyílt levélben kérte a parlamenti képviselőcsoportokat, hogy buzdítsanak részvételre az október 2-i kvótaellenes népszavazáson. A Magyar Nemzet megkeresésére egyedül az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan jelezte, hogy válaszolni fognak a kormánypárti politikusnak, ám azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mit.

A Jobbiknál kérdésünkre azt mondták, hogy pártjuk eddig is a népszavazáson való részvételre és a nem szavazat leadására buzdított, habár. Pál Gábor sajtófőnök egyúttal megismételte Vona Gábor pártelnöki hétfői parlamenti szavait, miszerint Orbán Viktor hazárdjátékot játszik a népszavazással, hiszen ha nem lesz érvényes, Brüsszelnek papírja lesz róla, hogy jogi értelemben Magyarország nem utasítja el a kvótákat. Érvénytelen népszavazás esetén tehát Orbán Viktornak le kell mondania.

Az LMP-s Szél Bernadett lapunknak arról beszélt, egyáltalán nem befolyásolja álláspontjukat Kósa Lajos levele; az ellenzéki párt tartja magát ahhoz, hogy a kvótáról szóló népszavazás „Habony Árpád politikai boszorkánykonyhájában” kitalált ötlet. Azt ugyanakkor a választókra bízzák, hogy részt vesznek-e a népszavazáson.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) viszont 21 civil szervezettel közösen a népszavazás érvénytelenítéséért harcol, mert szerintük a kérdés értelmetlen. Egyes civil szervezetek munkatársai ezért érvénytelenül fognak szavazni, míg mások bojkottálják a „menekültellenes kényszernépszavazást”.

Közben továbbra sem tudni semmi részletet az illegális bevándorlás megállítása érdekében a szerb–magyar határra tervezett második kerítésről. Pintér Sándor belügyminiszter – az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére – csak annyit közölt, hogy egy második kerítés épül ki, amely „elektromos kerítésvédelmi rendszerrel kerül megerősítésre”. A parlament honlapjára felkerült válaszban konkrétan nem fejtette ki, hogy ez mit jelent; vélhetően egy olyan berendezést, ami érzékeli, ha a kerítést valahol megpróbálják átvágni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »