Az ellenzék tiltakozik az R2-es megépítése ellen. Érsek szerint 20 évig hanyagolták el a déli infrastruktúrát

Az ellenzék tiltakozik az R2-es megépítése ellen. Érsek szerint 20 évig hanyagolták el a déli infrastruktúrát

Az ellenzéki parlamenti képviselők élesen kritizálják Érsek Árpádot, amiért a most-hidas közlekedési miniszter engedélyezte az R2-es déli és keleti szakaszának megépítéséről szóló projekt kidolgozását. Az SaS és a Sme rodina ellenzéki pártok szerint Érsek „pazarlóan bánik a forrásokkal” és „rosszul állította fel a prioritásokat”.

Az ellenzékiek érvelésének alapja, hogy az Európai Uniós források felhasználásánál léteznek „európai jelentőségű” és ezen kívül eső autópálya szakaszok. Az európai jelentőségű vonalak közé tartozik a D1-es és a D3-as autópálya, de például az R2-es már nem – írja a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap.

Az ellenzéki politikusok szerint Érsek „felesleges erőlteti a déli vonalakat”. Míg az északi szakaszokra az EU-s forrásokat már csaknem kimerítette a minisztérium, a gyorsforgalmi utakra vonatkozó keretet Szlovákia nem képes időben lehívni.

Az északi vonalak fontosabbak

A Sme rodina „szakértője”, Miloš Švrček úgy véli, hogy az államnak újra kellene értékelnie a pénzek elosztását, Boris kollár pártelnök pedig  felszólította Peter Pellegrini kormányfőt, hogy „készítse elő program revízióját”.

Kollár szerint ugyanis a D3-as kiszucai szakaszának befejezése sokkal fontosabb, mint a déli vonalak még meg nem kezdett szakaszainak megépítése. Hasonló véleményen van a legerősebb ellenzéki párt, az SaS. Ők annak ellenőrzését követelik, hogy a minisztérium miképp használta fel az első osztályú utak felújítására szánt keretet. Az első osztályú utak 40 százalékának állapota elégtelen kategóriába esik.

nyilatkozta az SaS közlekedési szakpolitikusa, Miroslav Ivan. Meggyőződése, hogy ha Érsek úgy fog hozzá az R2-es projektálásának, hogy nincs konkrét elképzelése, költségnövekedéssel kell számolni.

Hírdetés

“Délen is élnek emberek”

Érsek azzal védekezik, hogy a közlekedési minisztériumnál a legmagasabb szlovákiában az uniós források lehívásának aránya. Az ellenzék reakciójában ezt nem vitatja, ám a környező országok összehasonlításában Szlovákia még is sereghajtó.

A Most-Hidas miniszter elutasította azt a vádat is, hogy az R2-es projektjének elutasítása „vezetői hiba” lenne.

nyilatkozta a minisztérium szóvivője, Karolína Ducká.

Jelenelg a minisztériumnak korlátozott források állnak rendelkezésére az autópályák és gyorsforgalmi utak építésére. A pénzügyminisztérium egyelőre nem szabadított fel további összegeket, így a közlekedési tárca szerint csak az jöhet szóba, hogy más uniós programokból merítenének az infrastruktúrára. Ám ehhez nem csak a szlovák kormány engedélye kell, hanem az Európai Bizottságé is.

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »