Az ellenzék szerint a kormányprogram egy aktualitását vesztett förmedvény

Az ellenzék szerint a kormányprogram egy aktualitását vesztett förmedvény

Az ellenzéki képviselők több órája magyarázzák a parlamentben, miért nem szavaznak bizalmat Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányának. A vitába a koalíciós képviselők csak minimálisan kapcsolódnak be. Az ellenzék úgy véli, a kormány nem esett át teljes körű átalakításon, csupán a bábukat cserélték le a sakktáblán. Szerintük az is probléma, hogy az új kormányprogram gyakorlatilag megegyezik az előző kabinet programjával.

Martin Poliačik független képviselő szerint az új kabinet azért terjesztette a parlament elé a régi programot, mert tagjai semmi újban nem tudnának megegyezni, és képtelenek bármi újat véghezvinni. Hangsúlyozta: ma már semmi sem olyan, mint 2016-ban volt, amikor a kormányprogramot összeállították. Szerinte a kormánykoalíció nem azért döntött a kormány átalakítása mellett, hogy stabilitást biztosítson az országnak, hanem azért, mert sokan tudják, hogy ez lesz az utolsó „menetük”. Hozzátette: ez inkább azt indokolja, hogy a kormány távozzon, nem, hogy maradjon.

Martin Klus (SaS) az új kormányprogramot olyan „förmedvénynek” nevezte, amely elvesztette aktualitását és nem tükrözi Szlovákia jelenlegi problémáit. Többek között a külpolitikára vonatkozó részt bírálta, amiért nem határozza meg egyértelműen az ország szövetségeseit. Klus hangsúlyozta, ő EU-párti.

Klus felszólalására több koalíciós képviselő is reagált. Miroslav Číž (Smer-SD) emlékeztette: Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő hosszú ideje hangoztatja, hogy Szlovákia az Európai Unióhoz tartozik, és az EU magjáról szóló tárgyalásokon is részt kíván venni. Číž egyszersmind rámutatott Richard Sulík, az SaS elnökének EU-ellenes megnyilvánulásaira.

Cséfalvay Katalin (Híd), a külügyi bizottság elnöke elmondta: a kormány egyértelműen deklarálja európai és atlanti irányultságát, és eszerint is cselekszik. A képviselőnő ugyanakkor kétségbe vonta, hogy ez akkor is így lenne, ha olyan kormány irányítana, amelynek az SaS is a tagja.
 

Klus azt válaszolta, hogy az SaS előtt világos, hová kell Szlovákiának tartoznia, Čížnek pedig felidézte Fico Soros György amerikai milliárdosra vonatkozó kijelentésit.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »