Az ellenzék petíciót indít Kaliňák és Gašpar leváltására

Az ellenzék petíciót indít Kaliňák és Gašpar leváltására

POZSONY. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, valamint a Szabadság és Szolidaritás ellenzéki pártok petíciót indítanak Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar rendőrfőkapitány leváltása érdekében – jelentette be Igor Matovič, az OźaNO elnöke hozzátéve, véleményük szerint Ján Kuciak haláláért Kaliňák és Gašpar a felelősek, mert nem nyújtottak segítséget a meggyilkolt újságírónak.

„Kaliňák és Gašpar egyrészt felelős azért, hogy Szlovákia lakossága biztonságban érezze magát. Ahelyett, hogy a munkájukat végeznék, hogy a saját soraiban lévő bűnözőket figyelemmel követnék és lelepleznék, azokat igyekeznek nevetségessé tenni, akik lerántják a leplet” – mondta Matovič rámutatva, Kaliňák nevetségesnek tartotta és félvállról vette, amikor Marián Kočner megfenyegette Kuciakot.

„Tibor Gašpar szépen beszél, viszont ő a felelős, hogy a Ján Kociak által tett feljelentést mielőbb kivizsgálják. 2017. október 28-án az újságíró azt írta, eltelt 44 nap, de az ügyet nyilván egyetlen konkrét rendőr sem kapta meg” – emlékeztetett az OźaNO elnöke.

„Szlovákia lakosságának 53 százaléka nem bízik a rendőrökben, Albánia, Szerbia, Montenegró és Törökország is megelőz bennünket. Ez Kaliňák és Gašpar munkájának az eredménye. Felszólítjuk, mondjanak le tisztségükről, ne csináljanak továbbra is színházat a kivizsgálásokból. Tíz éve fedezik a bűnözőket és gúnyolják az újságírókat. Kuciak 44 napja kérte a segítségüket, cserbenhagyták” – hangoztatta Matovič.

Lucia Ďuriš Nicholsonová házelnök-helyettes, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője rámutatott arra, hogy az újságíró halála előtt az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) politikusainak az olasz maffiához kötődő kapcsolataival foglalkozott. „Felteszem a kérdést, hogyan bízhatunk egy ilyen rendőrségben? Ha ez valóban igaz, akkor vajon mire jutnak a Gašpar vezette nyomozó csoport tagjai vagy a Jaromír Čižnár vezette ügyészek? Hogyan bízhatunk egy ilyen rendőrségben és igazságszolgáltatásban? Mi történne, ha a rendőrség befejezné a munkáját, és nem foglalkozna azzal, az olasz csoport kivel volt kapcsolatban” – kérdezte a parlament alelnöke.

A Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) ellenőrző különleges parlamenti bizottság elnöke, Grendel Gábor kijelentette, az ügy kapcsán a bizottság rendkívüli ülést tart. „A cégek egyikét a SIS is figyelte. Érdekelne, mit állapítottak meg és a többi állami szerv hogyan kezelte az eredményeket” – magyarázta.

źubomír Galko, a rendőrséget vizsgáló különleges parlamenti bizottság elnöke viszont felkéri Jozef Magált, nyissák meg Viliam Jasaň, a Smer-SD volt parlamenti képviselője, a kormányhivatal kríziskezelő és állambiztonsági részlegének jelenlegi vezetője, valamint Mária Trošková állami főtanácsadó biztonsági átvilágításának ügyét, ugyanis az olaszokkal való kapcsolat esetében mindkét személy neve felmerült.

Miroslav Beblavý független képviselő arra szólította fel Robert Fico miniszterelnököt, hogy menessze tisztségéből Kaliňákot, Jasaňt és Troškovát. „Ma már tudjuk, hogy az olasz maffiának emberei voltak és vannak a kormányhivatalban. Ezért helyénvaló feltenni a kérdést, hogy ki védelmezi ezt a maffiát Szlovákiában? Miért nem utasítják ki őket az országból? Ki hívta meg az embereiket a kormányhivatalba és a Biztonsági Tanácsba? Ki hagyta őket azokon a posztokon azután is, hogy mindez napvilágra kerül?” – tette fel a kérdést a független honatya.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »