Az ellenzék már új Tocsik-ügyről beszél

Az ellenzék már új Tocsik-ügyről beszél

Kormányközeli cégekre szabták az uniós építési beruházásokat, írja a Hvg.hu. 420 milliárd forintnyi uniós támogatású megbízást hirdetett meg a fejlesztési tárca. A várható nyertesek egyike lehet a felcsúti polgármester cége. Az ellenzéki pártok korrupcióról, újabb Tocsik-ügyről beszélnek.

„Ma, aki EU-s pénzt nyer, a vállalkozás, a 2014–20-as időszakban megköti a támogatási szerződést, és 50 százalékát lehívhatja.” – Az uniós források lehetséges nyerteseiről beszélt a csütörtöki kormányinfón a kancelláriaminiszter – általánosságban. A Hvg.hu viszont úgy tudja: a most kiírt építőipari pályázatokon csak kormányközeli cégek rúghatnak labdába. A kiírásban 3 évre visszamenőleg 20 milliárdos forgalmat kérnek, amit csak néhány közbeszerzésekkel jól ellátott cég tud felmutatni. A biztos befutók között lehet például a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft.

Az egyik ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a személyre szabott pályázatok kiírását. „Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal fejezze be a szűk érdekkörnek szóló pályázatok kiírását. Teljesen elfogadhatatlan az, amit csinálnak, és kizártnak tartom egyébként, hogy egy alapos EU-s vizsgálatot ne kapjanak a nyakukba. Ugyanis ilyen nincsen, hogy az EU-s támogatások, amik az egész országnak a gazdasági erejét kellene hogy növeljék, egy szűk érdekkör kezébe kerülnek évekre és bebetonozva” – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A 420 milliárdos uniós tenderből részesülhet még a Duna Aszfalt Kft., amely Mészáros Lőrinc cégével is dolgozott korábban, de ő az egyik szponzora a felcsúti Puskás Akadémiának is.

Új módszert alkalmaz a kormány: a tömbökben meghirdetett pályázatokon választják ki a nyerteseket 2020-ig, majd a következő körben már csak a kiválasztottak mérkőzhetnek a konkrét projektekért.

„Nyugodtan nevezhetjük az újabb Tocsik-ügynek azt, amit a Fidesz most meg kíván valósítani” – véli Szilágyi György országgyűlési képviselő. A Jobbik a 90-es évek 800 milliós sikerdíjbotrányához hasonlítja a pályázati kiírást. „Olyan alkalmassági kritériumrendszer került meghatározásra, amely egyértelműen következik, hogy csak a már mutyiban megforgatott, minden zsírral megkent haverok indulhatnak, olyanok, akik a korábbi, baráti bizniszekből már jól megszedték magukat. 48 hónapra kötött keretmegállapodás eleve kizárja annak lehetőségét, hogy a kiválasztott haverokon kívül helyi vagy megyei vállalkozók, a saját szűkebb környezetükben a kisebb munkákat megnyerjék, és ezáltal megrendeléshez jussanak” – nyilatkozta a politikus.

Az ellenzéki pártok kizártnak tartják, hogy az unió csalás elleni hivatala ne indítson vizsgálatot az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »