Az ellenzék ma megkíséreli leváltani Robert Ficót

A Szlovák Nemzeti Tanács képviselői tíz nap tanácskozás és több mint 80 kormány- illetve ellenzéki javaslat után a parlament kilencedik, szeptemberi ülésszakának utolsó pontjaként tárgyalják a Robert Fico ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A javaslatot az ellenzéki képviselők egy csoportja nyújtotta be

 

Robert Fico ellen a javaslatot az ellenzéki pártok közül az SaS és az OĽaNO-NOVA nyújtotta be. Andrej Danko (SNS) házelnök azonban akkor, júliusban, a tanácskozást szeptemberre halasztotta, ugyanis nem tetszett neki Igor Matovič öltözéke, valamint a billboard, amelyet kifüggesztett az ülésteremben.

 

Az ellenzék ugyanakkor megkísérli leváltani Robert Kaliňákot is, aki beismerte, hogy 2013-ban megvásárolta Ladislav Bašternák 16%-os tulajdonrészét a B. A. Haus nevű cégben. Kaliňák erre 500 ezer eurós hitelt vett fel a Tatra Banknál, és 430 ezer eurót fizetett érte.

 

A B. A. Haus cég tulajdonába tartozik két lakás is abban a komplexumban, ahol Kaliňák lakik, és saját bevallása szerint a vásárlással megszerezhette az ellenőrzést a szomszéd lakások felett.

Ha Ficot nem sikerül leváltani, akkor Kaliňák lesz a soron
Bašternák neve a Five Star Residence nevű komplexum körüli adócsalási gyanú kapcsán vált ismertté. A komplexumot egy másik kétes hírű vállalkozó, Marián Kočner cége építtette. Bašternák pedig állítólag 12 millió eurót fizetett hét benne található lakásért. Bašternák cége ezután kétmillió eurónyi adót igényelt vissza.

 

Robert Ficót pedig azért akarja leváltani az ellenzék, mert nem hajlandó visszahívni a belügyminiszterét, emellett a Bašternák cége által épített Bonaparte komplexumban bérel lakást.

 

Szemle a percről percre történő tárgyalásból:

 

 „A miniszterelnök a cselekedetével nemcsak támogatja a kormánytagok bűnös praktikáit, hanem tudatosan támogatja a korrupciót is. Igazolja és egyben zöld lámpát is ad az ilyen cselekedeteknek az államigazgatás legalacsonyabb szintjein is”

 

mondta Igor Matovič, majd hozzátette, hogy rendkívül sajnálja, hogy ezeket a csalásokat a SNS és a Most-Híd vezetői egyaránt leplezik.

„Büszke vagyok arra, hogy ma jelen van az a kormányzó koalíció, amelyik respektálja a demokratikus játékszabályokat. Ez egy hatalmas különbség azzal szemben, amit a politikai spektrum másik oldalán látok”

 

mondta Robert Fico.

 

Forrás: teraz.sk/aktuality.sk/sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »