Az ellenzék kezdeményezi a dél-koreai elnök leváltását

Megállapodott három dél-koreai ellenzéki párt, hogy még pénteken kezdeményezik a korrupciós botrányba keveredett a Pak Kunhje elnök felelősségre vonását és leváltását a parlamentben. Az ellenzék vezetői közölték, hogy az indítványról december 9-én szavazást tartanak, akkor is, ha az államfői hivatal addig előállna az elnök idő előtti lemondását előirányzó tervvel, írja az MTI.

Az elmúlt hónapokban Dél-Koreában az ország történetének legnagyobb tömegtüntetésein követelték, hogy Pak lemondjon. Az ügyészség korrupció, hatalommal való visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást Pak barátja és bizalmasa, Csoj Szunszil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. Szunszil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha, emellett a kormány nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek a nő ellenőrzése alatt állnak.

Az ellenzék három pártja megegyezett arról is, hogy a kormányzó Új Határ (Szenuri) nevű párt képviselőit is meggyőzik arról, hogy vegyenek részt a szavazásban.

Pak Kunhje igyekszik elkerülni az alkotmányos felelősségre vonásáról szóló eljárást, kedden nyilvánosan bejelentette, hogy kész önként azonnal lemondani tisztségéről. A kormánypárt képviselői viszont csütörtökön úgy határoztak, megpróbálják elérni, hogy Pak Kunhjének csak áprilisban kelljen távoznia a hatalomból, hogy júniusban meg lehessen választani utódját.

A 300 fős törvényhozásban kétharmados többség – 200 szavazat – szükséges az eljárás megindításához, így az ellenzéki frakciók és a független képviselők összesen 172 mandátumán túl még legalább 30 kormánypárti képviselő támogató szavazatát kellene megszerezni az indítvány támogatásához.

Az elnökkel szembehelyezkedő kormánypárti képviselők egy csoportja a nap folyamán úgy foglalt állást, hogy jövő szerdáig várnak, hogy az elnök bejelentse távozásának menetrendjét, de amennyiben ez nem történik meg, csatlakoznak az ellenzék kezdeményezte leléptetési szavazásához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »