Az ellenzék egy rendkívüli ülés keretén belül próbálja meg leváltani Matečnát

Az SaS, OĽaNO és a Sme rodina ellenzéki pártoknak sikerült összegyűjteniük ahhoz a rendkívüli parlamenti üléshez szükséges aláírásokat, ahol indítványozni fogják Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter leváltását. Az aláírásokat még csütörtökön leadják az iktatóban. Andrej Dankonak, a parlament elnökének ezután hét napja lesz arra, hogy összehívja a rendkívüli ülést.

A parlament alelnöke, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy összesen 44 aláírást sikerült összegyűjteniük. A törvény értelmében legalább 30 képviselő aláírására van szükség ahhoz, hogy összehívják a rendkívüli ülést.

Ellopják a gazdák földjeit

Az ellenzéki politikusok azt vetik Matečná szemére, hogy nemcsak a jelenlegi funkciójában, hanem a Szlovák Földalap elnökeként is többszörösen kudarcot vallott. „Ennek a hölgynek nem szabadna a miniszteri posztban ülnie” – hangsúlyozta az ellenzéki SaS vezére, Richard Sulík, majd hozzátette, hogy a miniszter asszonyék ellopják azoknak a gazdáknak a földjeit, akik hosszú éveken át gazdálkodtak a földjeiken, továbbá azt is kiemelte, hogy a földművesek fizikai támadásoknak vannak kitéve.

A Sme rodina mozgalom vezére, Boris Kollár szerint ha Peter Pellegrini azt próbálja színlelni, hogy ez egy új kormány és másképpen akarja csinálni a dolgokat, akkor tudatosítania kellene, hogy ki is ül a földművelésügyi tárca élén. „Ha be akarta volna bizonyítani, hogy ő egy tisztességes ember, aki tisztességes kormányt akar, akkor elsőként kellett volna cselekednie, és most nem tartanánk ott, ahol tartunk“ – mondta Kollár, majd hozzátette, hogy a kormányfőnek módjában áll visszahívni a miniszter asszonyt. „Úgy gondolom, hogy ezt a lépést, már régen meg kellett volna tennie“ – tette hozzá.

Abban az esetben, ha a gazdák földjein gaz nő, előveszik a gyomirtót. Mi, ellenzéki képviselők az ellen a gaz ellen, ami a földművelésügyi miniszter asszony posztján nőtt, csak a rendelkezésünkre álló eszközöket tudjuk felhasználni – figyelmeztetni és kezdeményezni a leváltását” – jelentette ki az OĽaNO vezére, Igor Matovič.

Az ellenzéknek nincs elég szavazata Matečná leváltásához

Hírdetés

Mivel Matečná miniszter asszony leváltásához az ellenzéknek nincs elegendő szavazata, ezért a koalíciós képviselők támogatására is szükségük lenne. „Én személy szerint számítok az olyan emberekre, mint Marek Maďarič, Ján Podmanický (mindketten Smer-SD), és talán Lucia Žiťňanská (Most-Híd) is, de remélem, hogy többen is csatlakoznak majd” – mondta Matovič.

Matečná, akit Jaromír Čižnár főügyész is kritizált, elutasítja a vádakat. Azonfelül kijelentette, hogy újra felülvizsgálják a nem mezőgazdasági tevékenységek kialakítására és fejlesztésére irányuló beruházásokra nyújtott uniós támogatásokról szóló szerződéseket. A miniszter asszony szerint az a hat sajtótájékoztató, amivel az ellenzék botrányossá tette a személyét a távolléte idején nem más, mint politikai színjáték. Mivel szerinte mindez árt az agrártárcának, ezért az ilyesfajta színjátékot határozottan elutasítja.

Matečná elutasítja a vádakat

– mondta.

A miniszter asszony elmondása szerint már találkozott Čižnárral. „A találkozó nagyon hatékony volt, baráti légkörben zajlott, ahol felvázoltuk a következő lépéseket. Ígéretet tettem arra, hogy ha a Főügyészségnek nincsenek meg az egyes esetekhez a dokumentumai, akkor az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) néhány napon belül benyújtja a hiányzó dokumentumokat” – magyarázta Matečná.

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »