Az ellenzék a magyar családok támogatása ellen van

Csak a Fidesz-KDNP számára magától értetődő a magyar családok lakáshoz jutásának támogatása, míg az ellenzék az első pillanattól kezdve támadja a kormány otthonteremtési programjának számos elemét – jelentette ki  Hollik István KDNP-s politikus, Nyitrai Zsolt fideszes képviselővel együtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Hollik István szerint a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló szerdai parlamenti döntéssel teljessé vált a Fidesz-KDNP otthonteremtési programja, ezt azonban az ellenzéki pártok nem támogatták, ahogyan korábban más intézkedéseket sem. Hozzátette: a nok-ról szóló javaslatra nemmel szavaztak az MSZP-s, a jobbikos és a LMP-s képviselők is, akik ezzel a bankok érdekeit védték, korábban pedig a baloldal nem támogatta a lakásfa csökkentését és “teljes padlógázzal támadta” a családi otthonteremtési kedvezményt.

Szerinte ugyanakkor az ellenzék nem először “zárt össze” a magyar családok ellen, hiszen korábban nem támogatták a bankok elszámoltatását, a kormány devizahiteleseket mentő intézkedéseit és a devizahitelek forintosítását sem.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a kormány célja a magyar családok otthonhoz jutásának támogatása, és ehhez öt eszköz áll rendelkezésre: a családi otthonteremtési kedvezmény rendszere, az áfacsökkentés, a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló jogszabály, az építésügyi szabályok egyszerűsítése és egy kedvezményes hitelkonstrukció. Ez az öt eszköz egymást segíti, a szocialista kormányok alatt viszont csak egy eszköz, a devizahitel volt elérhető – tette hozzá.

A fideszes képviselő úgy vélte: még 2002-ben születtek olyan hibás döntések, amelyek a mai napig hatással vannak a magyar családokra, hiszen akkor az otthonteremtési támogatás megszüntetése belekényszerítette a devizahitelekbe a magyar családokat.

A nok-ról szólva azt hangsúlyozta, hogy a legpesszimistább számítások szerint is 0,2 százalékos GDP-növekedést eredményezhet 10 ezer új lakás építése.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »