Az életveszély ellenére sem hagyják hátra otthonaikat

Több mint kétezren, az erdőtűz által fenyegetett dél-kaliforniai síparadicsom, Wrightwood lakosainak nagyjából fele, a hatósági felszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni otthonát.

A 4500 lelkes, mintegy 1800 méter tengerszint feletti magasságban fekvő település sok háztulajdonosa inkább otthon marad és a 911-es segélyhívót tárcsázza segítségért, dacolva a kötelező evakuálási rendelettel – magyarázta John Miller, az Egyesült Államok erdészeti szolgálatának szóvivője. Hozzátette, idén többször is szembesültek ezzel a makacssággal Kalifornia-szerte.

A legutolsó pillanatig várnak

Az egyik helyi lakos, Kim Boyle azt mondta, hogy a Wrightwoodban eltöltött egy évtizede alatt már vagy fél tucat tűzvészt átélt, és csak akkor hajlandó otthonát hátrahagyni, ha a lángok már a városban pusztítanak.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén található Kaliforniában tomboló erdőtüzek miatt már mintegy 82 ezer embert evakuáltak több mint 34 ezer otthonból. Csütörtök estére a tűzoltók a tüzek 22 százalékát tudták eddig megfékezni, így vannak, akik már visszatérhettek otthonukba, sőt a Kaliforniából Las Vegasba vezető egyik főutat is újra megnyitották a forgalom előtt.

A lángok kedden csaptak fel Los Angelestől mintegy 120 kilométerre északkeletre, és azóta több mint 14 ezer hektárnyi területen szenesedtek el a fák, a bozótos és az aljnövényzet.

Törvénysértés negligálni az evakuálási rendeletet

Bár személyes ügy annak eldöntése, hogy az ember ilyen esetben a házában marad vagy menekül onnan, Kalifornia és több más amerikai szövetségi állam is törvénysértésnek tartja, ha valaki semmibe veszi a kötelező evakuálási rendeletet. Igaz, az ilyen jogsértéseket csak ritkán vizsgálják ki – közölte az American Bar Associaton nevű amerikai, önkéntes alapon működő jogi kamara.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »