Az élet szerves része a feszültség – Egy amerikai bíboros a figyelmesen hallgató Egyházról

Az élet szerves része a feszültség – Egy amerikai bíboros a figyelmesen hallgató Egyházról

A Katolikus Egyház szinodális folyamatával elégedetlen katolikusokat talán zavarja, hogy a párbeszéd sokszor zűrzavarosnak tűnik, csakhogy az eretnekség egyik formájának tekinthető, ha valaki nem hajlandó elviselni a feszültséget – mondta január 11-én Chicagóban tartott előadásában Joseph W. Tobin newarki bíboros, érsek. A Vigilia összefoglalója.

„Az eretnekség legjobb meghatározása szerintem az, hogy az eretnekek nem hajlandók foglalkozni a dolgok összetettségével. Ha megnézzük az Egyház eretnekségeit, a nagy eretnekségeket, azt látjuk, hogy nem tudtak elfogadni valamit, ami része az egésznek, s nem akarták elviselni a feszültséget. Csakhogy az életnek szerves összetevője, nélkülözhetetlen dimenziója a feszültség” – fogalmazott a bíboros.

„Nagyon érdekesnek tartom, hogy az emberek ráébrednek az Egyházban: nincsenek azonnal előkapható megoldásaink mindenre, ami feladatként tornyosul ma elénk. A jelenleg előkészített szinódus sem azért van, hogy rányomjuk a bélyegzőt arra, amit már úgyis tudunk, hanem azért, hogy megvizsgáljuk, vajon mit mond ma Isten az Egyháznak.”

Hírdetés

Tobin bíboros felidézte Jules Isaac és XXIII. János pápa 1960-as találkozását, amelynek során a francia történész arra kérte a pápát, gondolkodjon el azon, a keresztények zsidókhoz fűződő viszonya nem járult-e hozzá a holokauszt tragédiájához. A beszélgetés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy XXIII. János különböző kezdeményezéseinek hatására elinduljon a kiengesztelődés felé a zsidóság és a Katolikus Egyház. „János pápa csak azért volt képes erre, mert figyelmesen hallgatott. Meghallgatott egy olyan véleményt, amelyet az egész Vatikánban és valószínűleg az egész korabeli egyházban sehol sem hallott volna. Egy olyan emberre figyelt, aki mély fájdalmat hordozott.” Ugyanez a figyelmes meghallgatás áll a középpontjában a szinodális folyamatnak: „egymás meghallgatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösen növekedni tudjunk Krisztus testében” – hangsúlyozta előadásában Joseph W. Tobin.

Forrás és fotó: Vigilia szerkesztőségének Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »