Az elemző szerint ez vár ránk a koronavírus után!

Az elemző szerint ez vár ránk a koronavírus után!

A koronavírus világjárvány rávilágított arra, hogy a válságkezelés javítására van szükség. Érdemes fontolóra venni, hogy vajon az Európai Uniónak nagyobb befolyást kellene-e gyakorolnia az egyes tagállamokra az egészségügyi kérdésekben – mondta Martin Smatana egészségügyi elemző.

Az egészségügyi ellátás jövője az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) egyik témája. Továbbá tárgyalja az Európai Egészségügyi Unió (EHU) kiépítését is, amelynek célja, hogy jobban és hatékonyabban reagálhassunk a jövőbeli veszélyekre.

„(Az EHU) rendkívül érzékeny kérdés, mivel a legtöbb uniós tagállam évekig harcolt ellene. Én is azok közé tartoztam, akik örültek annak, hogy (az egészségügyben) rendelkezhetünk némi autonómiával. Azonban átgondoltam a véleményemet, és úgy gondolom, hogy az Európai Bizottságnak (EB) nagyobb befolyást kell gyakorolnia az egészségügyre” – mondta Smatana a TASR TV-nek.

Hírdetés

Az elemző méltatta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) munkáját is a világjárvány elleni küzdelemben. „Mind az EMA, mind az ECDC nagyon jól végzi a munkáját. Ha nem lenne az Európai Gyógyszerügynökség, el sem tudom képzelni, mivel oltanánk ma… Az ECDC felügyelte az összes intézkedést, elvégezte a felülvizsgálatokat, a koncepciókat és a tanulmányokat, amelyekből a mi szakértői konzorciumunk is merített” – mondta Smatana.

Az Európai Unió szerinte még nagyobb hatást gyakorolhatna egyes tagállamaira. Véleménye szerint azonban kulcsfontosságú, hogy a fontos mutatók regionális különbségeit megszüntessék.

Smatana azt is elárulta, hogy mi vár ránk a koronavírus után. A választ a galériában találja!

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »