Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvényt szavaztak meg

Az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvényt szavazott meg a román képviselőház kedden, megkönnyítve az élelmiszeradományozást szociális intézmények részére.

kajapaz43_b

A jogszabályt a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselője kezdeményezte. A törvény egyik fő rendelkezése arra kötelezi a nagy üzletláncokat, hogy adományozzák kórházaknak, gyermekotthonoknak vagy egyéb szociális intézményeknek a szavatossági idő lejárta előtt lévő, még fogyasztható élelmiszereket. Arra is kötelezik az üzleteket, hogy akciós áron értékesítsék az ilyen termékeket.

A jogszabály korlátozza az élelmiszerek megsemmisítését, és előírja, hogy állatmenhelyekhez kerüljön a lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelem, illetve komposzt vagy biogáz készüljön belőlük. A jogszabály 1000 lejtől 10 ezer lejig terjedő pénzbírságot ír elő a rendelkezések megsértése esetére.

Ugyanakkor szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Romániában az elpazarolt élelmiszer-mennyiség mintegy feléért a vásárlók a hibásak, ugyanis a lakossági hűtőszekrényekből kerül a szemétbe nagyon sok étel. A szakértők nehezményezték, hogy a most megszavazott törvény nem ír elő intézkedéseket ennek visszaszorítására. Románia az Európai Unióban a kilencedik helyen áll a kidobott élelmiszer-mennyiség szempontjából, ami azt jelenti, hogy évente 2,2 millió tonna élelem vész kárba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »