Az élelmi rostok előnyei (X)

Az élelmi rostok előnyei (X)

A bélflóra működése erősen összefügg annak összetételével. Az élelmi rostoknak pedig komoly szerepük van a bélflóra egészséges működésében, de sok más pozitív tulajdonságot tulajdonítunk még nekik. 

Hogy mik lennének ezek, és hogy mennyi rostot kell fogyasztani naponta, az a cikkből kiderül.

Hogyan működik a bélflóra?

A bélflóra nagy részét a bélnyálkahártyán élő baktériumok, gombák és vírusok alkotják. Majdnem 2 kg-nyi súlyt tesz ki a mikrobiom, azaz a bélflóra. Legalább 30 különböző baktériumfajról beszélünk.

Mi ezeknek a baktériumoknak az élettani szerepe, és egyáltalán mi közük van a rostokhoz? Az összefüggés nem túl bonyolult, ám annál fontosabb. A bélbaktériumok az immunrendszer működését támogatják, emellett az emésztés folyamatát befolyásolják, és a legújabb kutatások alapján a testsúlykontrollra is kihatnak.

A bélflóra egészséges működésén tehát nagyon sok múlik. Ezért van szükség arra, hogy a bélflóra jó állapotban legyen. Mit jelent a jó állapot? Azt, hogy a bélflórát tartalmazó baktériumok és vírusok összetétele egyrészt legyen sokszínű, másrészt a baktériumok esetében sokkal nagyobb legyen az emésztést segítő baktériumok aránya, szemben a megbetegedést okozó patogén baktériumokkal.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, helyesen kell táplálkoznunk. Vannak olyan anyagok, amelyek elpusztítják a bélflóra jó baktériumait, ilyenek bizonyos mesterséges édesítőszerek, de sok más ilyen anyag is van. A szénsavas üdítők és társaik is rossz hatással vannak a bélflórára. Velük szemben a rostok szerepe pedig pont az, hogy minél több jó baktérium éljen a bélflórában. 

Hírdetés

Ezért érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztanunk. Ha úgy érezzük, hogy sokat puffadunk, rossz az emésztésünk, akkor elképzelhető, hogy érdemes lenne helyreállítanunk a bélflóránk állapotát, baktériumainak egyensúlyát.

Miért fontos a rostban gazdag étkezés?

A rostnak sok előnye van. Egyrészt salaktalanít, áttisztítja a beleket, melynek köszönhetően könnyebben szívódnak majd fel a tápanyagok. 

Ha vízzel fogyasztjuk, akkor pedig eltelít. Ezért a rostban gazdag táplálkozásnak sok előnye van. A legnagyobb pedig a már ecsetelt bélflóra kérdés. De mennyi rost kell ahhoz, hogy a bélflóra jó állapotban legyen?

A válasz: napi 30 g rostot kell elfogyasztanunk ehhez. Ez 30-40 dkg brokkolit, kb. ugyanennyi sárgarépát, fél kg epret, 40-50 dkg almát, 10 dkg babot jelent. 

Egy adag activé FiberShake-ben azonban megtalálható az egész napi ajánlott bevitel. Ezért érdemes időnként ezzel pótolni az el nem fogyasztott rostmennyiséget.

A legutóbbi felmérések szerint ugyanis a nyugati civilizáció embere átlagosan napi 10-20 g rostot fogyaszt, tehát legjobb esetben az ideális rostmennyiség kétharmadát. Ez talán összefügg a jobb híján fogyasztott, előre feldolgozott gyorsételekkel vagy a tudatosság hiányával.

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »