Az EKB leállítja az eszközvásárlási programját

Az EKB leállítja az eszközvásárlási programját

Az Európai Központi Bank (EKB) a jövő évtől megszünteti gazdaságélénkítő eszközvásárlási programját – döntött a bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Az EKB több lépcsőben lezárja az eszközvásárlási programját: szeptemberig marad a jelenlegi (30 milliárd eurós) vásárlási ütem, majd decemberig ezt megfelezik, majd lezárják a programot.

A Bloomberg tudósításában kiemelte, hogy a kamatkondíciókon nem változtatnak előreláthatóan 2019 nyaráig. A hírekre nagyot gyengült az euró árfolyama: a dollárral szemben 1,173-ig esett a kurzus, a nap közben még 1,18 felett is járt az árfolyam, majd 3 óra előtt már 1,17 alá csökkent.

Az EKB Kormányzótanácsa Rigában tartott mai ülésén gondosan megvizsgálta az inflációs pálya tartós kiigazítása felé tett előrelépéseket, figyelembe véve az eurorendszer szakértőinek legfrissebb makrogazdasági prognózisát, az ár- és béroldali nyomás mérőszámait, valamint az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságokat is – olvasható az EKB közleményben. A Kormányzótanács ennek a felülvizsgálatnak az alapján a következő döntéseket hozta:

A csütörtökön hozott monetáris politikai döntések fenntartják a meglehetősen laza monetáris politikát, amely biztosítja, hogy az infláció középtávon folyamatosan, tartós ütemben tartson a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintekhez

– olvasható a közleményben. Az EKB elnöke, Mario Draghi délután 14.30-kor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »