Az éhínség botrány – Ferenc pápa üzenete az ENSZ élelmiszer-ellátásról szóló előtalálkozójára

Az éhínség botrány – Ferenc pápa üzenete az ENSZ élelmiszer-ellátásról szóló előtalálkozójára

Július 26-ától máig, 28-áig tart Rómában az ENSZ élelmiszer-ellátásról szóló szeptemberi csúcstalálkozóját megelőző tanácskozás, amelyre Ferenc pápa üzenetet küldött, amit Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára tolmácsolt.

Kihívás, botrány, bűntett, igazságtalanság – ezekkel a szavakkal illette üzenetében Ferenc pápa az éhezés, az élelmiszer-ellátás bizonytalansága, illetve az alultápláltság jelenségét a Covid-19-járvány idején. A római tanácskozás a szeptemberi, élelmezési rendszerekről szóló, New York-i csúcstalálkozó előrendezvénye, amelyet a Szentatya „fontos találkozónak” minősített António Gutteres ENSZ főtitkárnak címzett üzenetében.

Ilyen a szegénység és a földnek okozott folytonos károk az Isten teremtett javaival való visszaélés és azok helytelen felhasználása által – fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa gyökeres változtatást sürgetett.

Nem elég megfelelő mennyiségű élelmiszert termelni, ha sokan mégis mindennapi kenyér nélkül maradnak. Ez botrány – mutatott rá a Szentatya üzenetében. – Bűntett, amely megszegi az alapvető emberi jogokat. Igazságtalanság, amellyel kapcsolatban mindenkinek kötelessége, hogy tényleges tettek, bevált gyakorlatok, bátor helyi és nemzetközi politikák segítségével tegyen ellene.

A pápa megoldásként néhány elképzelést ajánlott üzenetében. Elsőként az élelmezési rendszereket figyelemmel és megfelelően át kell alakítani, hogy fenntarthatók legyenek környezetvédelmi és a helyi kultúra szempontjából. Céljuk az legyen, hogy növeljék az ellenállóképességet, erősítsék a helyi gazdaságot, javítsák a táplálkozás minőségét, csökkentsék az élelmiszer-pazarlást, és mindenkinek hozzáférhető, egészséges élelmiszert biztosítsanak.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy

Hírdetés

Olyan szervezett élelmezési rendszereket kell megvalósítani, amelyek védelmezik a földet, és középpontba helyezik az emberi személy méltóságát.

A pápa üzenetében második pontként az élelem biztosítását sürgette világszinten, illetve a tisztességes munka támogatását kérte helyi szinten annak érdekében, hogy a jövő veszélyeztetése nélkül tudjon táplálkozni a ma embere. Sürgette továbbá a vidéki élelmiszeripari és az agrárszektor kiemelt szerepének támogatását a politikai és gazdasági döntéshozatali folyamatokban, különösen is a pandémia utáni időszakban.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az élelmezési rendszerek egyik alapvető eleme a család, ugyanis itt tanuljuk meg a föld adományait felhasználni anélkül, hogy visszaélnénk vele, itt fedezzük fel a személyes és közös javak tiszteletéről szóló életstílusokat. A vidéki, gazdálkodással foglalkozó embereket, akik távoli és szegényebb területeken élnek, hatékony politikával kell támogatni.

A Szentatya tisztában van azzal, hogy bizonyos gazdasági érdekek megakadályozzák a közjó értékeit, a szolidaritást és a találkozás kultúráját támogató élelmezési rendszerek kialakítását. Mindennek ellenére egy gyümölcsöző multilateralizmus és egy felelősségteljes élelmezési rendszer fenntartásához alapvetően fontos az igazságosság, a béke és az emberi család egysége.

Ferenc pápa üzenetében hangsúlyozta azt is, hogy sokak álma egy olyan világ megvalósulása, ahol megfelelő mennyiségben jut kenyér, víz, gyógyszerek és munka mindenkinek, mindenekelőtt a szegényeknek. Ez egy nemes cél – fogalmazott a pápa –, amelyet a Szentszék és az Egyház is támogat: akaratot, erőt, cselekvést és bölcs döntéshozatalt egyesítve.

A Szentatya üzenetét azzal a felhívással zárta, hogy senkit sem szabad hátrahagyni. Azt kívánta, hogy minden ember képes legyen szükségleteinek fedezésére, amellyel egy békés, termékeny és testvéries társadalom építhető.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »