Az Együtt politikusa szerint Romániából szennyezik a Szamost és a Tiszát

Egy határhoz közeli húsfeldolgozó a szennyvizét egyenesen a Szamosba engedi.

Határérték feletti szennyezettséget mért társaival Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi politikusa a Szamoson egy román húsfeldolgozó közelében – írja a hvg.hu. A Felső-Tiszán a helyiek évek óta érzékelik a szennyezést, azonban elmondásuk szerint eddig egyetlen hatóság sem járt a dolog végére, Baranyiék a Szamos irányában akadtak a környezetszennyezés nyomára.

A húsfeldolgozóból bűzös szennyvíz ömlik a Szamosba, a vízben rengeteg zsír, foszfor, ammónium és foszfor található, melyek együttese bomló fehérjék jelenlétére utal. A vízben mért fekálcoliform és fekál streptococcus baktérium mennyisége jelentősen meghaladta a határértékeket.

A politikus a román hatóságoknál kíván feljelentést tenni, bejelentést tesz a magyar-román határ menti vízügyi egyezségekért felelős magyar kormánybiztosnál is, felszólítja a környezetvédelemért felelős minisztert, hogy a határon átterjedő környezetszennyezés miatt vizsgálják meg az Espoo-i egyezmény alkalmazásának a lehetőségeit, valamint tájékoztatja az EU hatóságait is, hogy a szennyezés sérti a Víz Keretirányelvet – írja a hírportál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »