Az Együtt megszavazná a plakáttörvényt, de vannak feltételei

Az Együtt megszavazná a plakáttörvényt, de vannak feltételei

Saját javaslattal fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és a független képviselőkhöz Juhász Péter, az Együtt elnöke, és felajánlotta, hogy ezek elfogadása esetén képviselőik – a függetlenek közt ülő Szelényi Zsuzsa és Szabó Szabolcs – megszavazzák az úgynevezett plakáttörvényt a pénteki, rendkívüli ülésen. Korábban az MSZP is hasonló javaslatokkal állt elő, szintén kilátásba helyezte a köztársasági elnök által visszaküldött, töredékes jogszabály támogatását, de Botka László miniszterelnök-jelölt ezt megvétózta.

Mint ismert, az Országgyűlés múlt szerdán kétharmados többség hiányában elutasította a plakáttörvény néven ismert, hivatalosan „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról” szóló javaslat kétharmados többséget igénylő részeit. Az egyszerű többséget igénylő részeket a kormánypárti többség megszavazta, de a töredékes, értelmetlen jogszabályt a köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra, lehetőséget teremtve, hogy a Fidesz rendkívüli ülést hívjon össze, és még egyszer nekifusson a törvénynek.

http://mno.hu/

A Fidesz–KDNP-nek jelenleg nincs kétharmados többsége, márpedig a választási eljárási törvény módosításához erre lenne szükség. Elvileg elég lenne, ha két ellenzéki képviselő nem venne részt a szavazáson vagy támogatná a javaslatot, viszont Orbán Viktor miniszterelnök nem lesz jelen, mert Brüsszelben, az Európai Tanács ülésén kell részt vennie. Ha nem ér vissza időben, a kétharmados többséghez már három ellenzéki átszavazása vagy távolmaradása kell.

Ebből két szavazatot biztosíthat az Együtt, de ehhez a következő feltételeknek kellene teljesülniük:

Csak nyilvános árjegyzék szerint lehessen politikai plakátokat elhelyezni;Politikai plakát elhelyezésére kampányidőszakban csak a nyilvántartásba vett jelölt és jelölőszervezet legyen csak jogosult;Civil szervezet vagy a kormány ne helyezhessen el párt célját támogató politikai plakátot a kampányidőszakon kívül;A párttörvény módosítását, hogy vagyoni hozzájárulásnak számítson a bevett piaci ár alatt nyújtott szolgáltatás;A 2 százalékos listás eredményt el nem érő pártoknak vissza kelljen fizetniük a listás kampánytámogatást.

Ebből az öt feltételből az első három már szerepelt a korábbi javaslatokban is, a másik kettő az Együtt saját javaslata. A párt viszont nem támogatja az MSZP korábbi javaslatainak két elemét: 

A plakáthasználat kvótával történő korlátozását a kampányidőszakban (mert a kamupártok is azonos számú plakáthelyet kapnának); A politikai plakátok teljes körű tilalma a kampányidőn kívül (mert a pártoknak kötelességük vitatni a közügyeket és kommunikálni a választókkal).

Az Együtt maga ezeket a javaslatokat nem tudja benyújtani a pénteken a parlament elé kerülő törvényhez, arra csak a törvényalkotási bizottság jogosult, amely leghamarabb csütörtökön ülésezhet. Juhász szerint képviselőik a zárószavazáson csak akkor fogják támogatni a törvényt, ha „a törvényalkotási bizottság módosító javaslata az Együtt javaslata szerinti tartalommal rendelkezik majd”, egyébként nemmel szavaznak.

Bár az MSZP-nek is voltak javaslatai, kedden azt közölték, hogy nem nyújtanak be semmilyen javaslatot plakátügyben. Nyakó István sajtófőnök azt mondta: Botka László miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette a párt országos választási bizottságának ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.A Jobbik szerint viszont a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról és több baloldali képviselő biztosítani fogja a kétharmados többséget a pénteki parlamenti szavazáson. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt: hétfőn, az ötpárti egyeztetésen maga is tanúja volt annak, hogy a két párt megegyezett a politikai tartalmú plakátok kampányidőszakon kívüli tiltásában, és nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták akár Orbán Viktor hatalmának bebetonozásáért is hajlandóak összefogni a kormánypárttal.

A múlt szerdai szavazáson majdnem teljes volt az ellenzéki összefogás, egyedül a DK-s Oláh Lajos hiányzott, aki állítólag vesegörcsöt kapott, és mentőt is kellett hívni hozzá. Kedden egy másik DK-s képviselőről, Gyurcsány Ferencről írta az Atv.hu, hogy tüdőgyulladás miatt kórházba vonul, de Gréczy Zsolt szóvivő szerint pénteken a párt minden képviselője jelen lesz és nemmel szavaz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »