Az Együtt és a DK hajlik, az LMP-nek déja vu érzése van

Az Együtt és a DK hajlik, az LMP-nek déja vu érzése van

A kisebb baloldali pártok tárgyalási alapnak tekintik a Párbeszéd Magyarország javaslatát az előválasztásról. Az MSZP-ben megvárják az új pártvezetést, az LMP pedig egyelőre dacol.

Internetes előválasztás az egyéni képviselőjelöltekről, a közös listáról és a közös miniszterelnök-jelöltről. Ezt javasolja a Párbeszéd Magyarország a balliberális ellenzéki pártoknak és a baloldalt támogató civil szervezeteknek.

„Törekedni kell, hogy ne tudják meghekkelni a szavazást, tehát Fidesz-szavazók ne tudjanak voksolni, hogy ne tudják szétverni a rendszert” – jelentette ki a PM társelnöke. Az online szavazásra regisztrálni kellene, ami pénzbe kerülne a technikai költségek miatt. „Az a lényeg, hogy nem csak a leginkább támogatott jelölt, hanem a leginkább elfogadott jelölt indulhasson egy-egy választókörzetben. Nem elég, ha valakit a legtöbben támogatnak, hanem ne legyen elutasított személy a többi választó szemében, és képes legyen integrálni a helyi közösségeket, a miniszterelnök személyében pedig az egész országot” – tette hozzá Szabó Tímea.

Az Együtt nagy vonalakban támogatja a PM ötletét, amellyel Szigetvári Viktor elnök szerint megelőzhetők a 2014-eshez hasonló háttéralkuk. „Amiben más lesz, hogy versenyben dőlnek el az egyéni jelöltségek, lehet, hogy nem kell az egész országban, lehet, hogy kell, de egyet szeretnénk, hogy ne tárgyalóasztaloknál dőljön el. És van még egy dolog, ma én úgy látom, és az Együttnek most ez a véleménye, nem biztos, hogy közös listát kell állítani” – hangsúlyozta Szigetvári Viktor.

A Demokratikus Koalíció sem mondott kapásból nemet. „Az eredmény tekintetében a szavazók, baloldali és jobboldali szavazók is nagyon világos álláspontot képviseltek az időközi választásokon. Mindig támogatták azt a formációt, amikor a demokratikus pártok összefognak, és megbüntették azokat, akik ebből kifaroltak” – nyilatkozta Vadai Ágnes, a DK alelnöke.

A szocialisták a tisztújító kongresszus után foglalnak hivatalosan állást. „Nekem az kevés, hogy kettő meg három az öt. A politika erről szól: meg kell nézni, hogy mihez mi a viszonyunk, mit tudunk vállalni, hogy szociális és egyéb ügyekben hogyan viszonyulunk az elmúlt 26 évhez, és ha ezt a pártok ugyanúgy látják, akkor ez lehet alapja az együttműködésnek” – fogalmazott Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke.

Az LMP egyelőre az önálló indulás híve. „Alapvetően egy kicsit ilyen déja vu érzésem van, tehát korábban már megpróbáltak egy nagyon hasonló rendszert létrehozni, és én tényleg nem szeretnék senkit megbántani, de a helyzet az az, hogy túl nagy siker nem övezte ezt a szándékot. Mindenesetre én azt gondolom, hogy az LMP szemszögéből ez más pártoknak a belügyének tekinthető, így további megjegyzéseket ehhez nem fűznék, mi megyünk tovább a magunk útján” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A baloldali előválasztást 2017-ben rendeznék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »