Az egység keresésére kért a pápa – Orosz Atanáz a keleti rítusú katolikus püspökök találkozójáról

Az egység keresésére kért a pápa – Orosz Atanáz a keleti rítusú katolikus püspökök találkozójáról

Szeptember 11. és 14. között tartották Rómában a keleti rítusú katolikus püspökök éves találkozóját, melyet ez alkalommal az ukrán görögkatolikus egyház szinódusa szervezett. A mostani, 22. találkozó témája ez volt: „Európa keleti katolikus egyházainak ökumenikus küldetése”.

A magyar görögkatolikus híveket Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke képviselte. A tanácskozás tagjait szombaton délelőtt fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. Beszédének fő pontjairól Orosz Atanáz miskolci püspök számolt be a Vatikáni Rádió stúdiójában.

A pápa első, szabadon hozzáfűzött gondolatában kijelentette, hogy az egység nem jelent egyformaságot, mert az egyformaság hátráltatja az egységet; majd élesen megfogalmazta, hogy sokszor az egyformaság erőltetése az egység lerombolását jelenti. A katolikus egység nem egyformaság, bár fennállhat ennek a veszélye.

Beszédében a Szentatya felelevenítette a Balázsfalván boldoggá avatott görögkatolikus püspökök tanúságtételét, akik a római egyházzal és a Róma püspökével való közösség érdekében készek voltak a vértanúságra. Egyikük mondását is idézte: „A hitem az életem”. Ennek kapcsán arra intett, hogy ha csak a nemzeti apró érdekeket hangsúlyozzuk, akkor eltérhetünk ettől a lényegtől, másképp viszont Jézushoz tudjuk terelni azokat, akiknek erre nagy szükségük van.

Hírdetés

A görögkatolikus egyház a katolikus egyház egyetemes egységtörekvésében különleges zászlóvivő szerepet hordoz. Frenc pápa tisztán látja ezt a sajátos küldetést, annak ellenére, hogy a „dialóguspartnerek” kevésbé fogadják el a görögkatolikusokat egyenrangú partnernek. A pápa arra buzdította a görögkatolikusokat, hogy ne aggodalmaskodjanak, hanem merjék alázattal és imádsággal vállalni ezt a küldetést, az egység építését. Ez olyan magasztos feladat, amit nem szabad sértődötten visszautasítani, fogalmazott a Szentatya mint az szeretetben élenjáró egyház vezetője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »