Az egyiptomi istenek csatája Rómáért: Ápisz és Ízisz kultusza a kereszténység ellen

A kereszténység elterjesztése és az új követők megnyerése Rómában nem volt könnyű feladat. A pogányok és az uralkodók hasonlítottak az új hit ellenzőihez. A keresztényekkel úgy bántak, mint a betolakodókkal, az ősi pogány istenek ellenségeivel és árulóival.

 

A kereszténység fő riválisai Ápisz és Ízisz – két nagy népszerűségnek örvendő egyiptomi istenség – követői voltak. Mind a kettő megpróbált az ókori Róma legdominánsabb erejévé válni. Azonban, végül a kereszténység került ki győztesen ebből a vallási harcból. A keresztények voltak a legszervezettebbek, a legegységesebbek és jó szövetségesekkel rendelkeztek.

 

Az Ápisz-kultusz az ókori Rómában

 

Ápiszt, az egyiptomi főváros, Memphisz szent bikáját Ptah isten megtestesülésének tartották. Valahányszor egy Ápisz-bika megboldogult Memphiszben, bebalzsamozták, mumifikálták és a szakkarai halotti városban helyezték végső nyugalomra.

 

Minden egyes bikának megvolt a saját hatalmas szarkofágja, amelyet ezeknek a föld alatti termeknek az egyikében helyeztek el. Az ókori egyiptomiak feljegyezték az állatok születését és halálát, majd a dátumokat egy olyan kősztélére írták, amelyet a sír falába illesztettek. Ez hasonló volt a modern temetőkhöz.

 

A Bika-istenről úgy hitték, hogy Ptah élő képmása vagy manifesztációja. Credit: Land Of Pyramids

 

A leendő új Ápisz-bikától elvárták, hogy egy fehér félhold legyen testének oldalán vagy egy háromszöggel rendelkezzék a homlokán.

Miután kiválasztották az Ápisz-bikát, anyját is tisztelet övezte, illetve Szakkarában az erre a célra kialakított katakombákban helyezték végső nyugalomra. A bika az erő és a bátorság jelképe volt.

 

Az Ápisz-kultusz (Kr. e. 3000 – Kr. u. 400) Alexandriából indul el és az egyik legelterjedtebb keleti kultuszok egyikévé vált a Római Birodalomban. Az ókori rómaiak számára a bika olyannyira szent volt, hogy az állatnak még saját testőre (lictora) is volt, aki oltalmazta.

 

Ízisz kultusza Rómában

 

Az Ízisz-kultusz (Kr. e. 2500 – Kr. u. 400) az ókori Rómában a kereszténység legnagyobb riválisa volt. Ízisz az egyik legjelentősebb egyiptomi istennő volt. Ő volt a mágia, a termékenység és az anyaság, valamint a halál, a gyógyítás és az újjászületés istennője.

Ozirisz feleségeként Íziszt tartották a tökéletes anya és feleség megjelenési formájának. Ízisz volt az anyaság szimbóluma, továbbá gakran ábrázolták a fiát, Hórusz tápláló anyaként, éppen úgy, mint Szűz Máriát.

Hírdetés

 

Egy Ízisz istennőt ábrázoló falfestmény nagyjáól K. e. 1360-ból. Credit: The Yorck Project Gesellschaft für Bildarchivierung GmbH

 

Ízisz kultusza magában foglalta a beavatást, a keresztelést, az istentiszteletet és a végső megváltás ígéretét.

Ez azt is megmagyarázza, hogy a kereszténységnek miért kellett erejét megfeszítve küzdenie azért, hogy Ízisz kultuszát legyőzze. Az egyik fő oka annak, amiért a keresztények győzelmet arattak Ízisz követői felett, hogy utóbbiak nagyon megosztottak voltak. Alapvetően Ízisz követőinél hiányzott az egység, mivel a hívők különböző módon gyakorolták a vallásukat a helytől függően. Ízisz kultuszát nem szervezték meg központilag az ókori Rómában.

 

A kereszténység üzenetét Szent Pál terjesztette el a Római Birodalomban, aki megalapította a keresztény egyházat Kis-Ázsiában és Görögországban. Végül maga vitte tanításait Rómába.

 

Konstantin császár különös álma hogyan változtatta meg a történelem menetét

 

Nagyon nehéz volt az élet az ókori Rómában, ha keresztény volt az ember. A kereszténység tiltott volt és a keresztényeket sok száz éve büntették.

 

Idővel a keresztény egyház és hit szervezettebbé vált. Kr. u. 313-ban Konstantin császár kiadta a milánói ediktumot (rendeletet), ami elfogadta a kereszténységet és véget vetett a keresztényüldözésnek.

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/02/09/egyptian-gods-battle-for-ancient-rome-apis-and-isis-cult-against-christianity/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Az egyiptomi istenek csatája Rómáért: Ápisz és Ízisz kultusza a kereszténység ellen appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »