Az egyiknek sikerült, a másiknak nem

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem

Dánia legyőzte Szlovákiát. Mégpedig a koronavírus elleni harcban. Miközben csak egy kicsit nagyobb ország (nagyjából 5 millió 800 ezer lakosa van), mint ahol mi élünk. Mégis alig 2500 áldozattal „megúszta” az alattomos vírus támadását. Szlovákiában viszont egy kisvárosnyi ember, több mint 12 200-en haltak bele a betegségbe. Nálunk még most is naponta több tucat halálos áldozatot jelentenek, náluk már csak elvétve fordul elő néhány.

Remélem, ez az aránytalanság nemcsak nekem tűnik fel, hanem górcső alá veszik a számokat az analitikusok is, és megpróbálnak rájönni, vajon mi az, amit a dánok tudnak, mi pedig nem… Nagyon gyorsan meg kellene fejtenünk a titkot a többi közép-európai országgal együtt, mert covidhalottból sehol sem volt annyi, mint éppen ebben a térségben. Szlovákiában majdnem ötször annyi, mint Dániában!

Kapaszkodjon meg a kedves olvasó, de a dánok ezt a falunyi áldozatszámot úgy produkálták, hogy nem volt kötelező a maszkviselet.

És tegyem még gyorsan hozzá, hogy a szájkossárra még inkább hajazó reszpirátort nem is ismerik. Dániában csak ajánlott volt a maszkviselés és senkinek sem tépték le a fejét, ha a boltba fedetlen arccal lépett be. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ott élők döntő többsége viselte a maszkot. Felelősséget érzett magáért és másokért.

Egy televíziós tudósítást nézve azt szűrtem le, a hozzánk hasonló méretű állam lakosai nem voltak annyira beijesztve, mint ahogy bennünket riogattak a politikusok hosszú hónapokon át, kis túlzással szinte rettegésben tartottak.

Persze ott is voltak és még vannak is korlátozások, csak az egész sokkal elegánsabb és bizonyára mégis átgondoltabb formát öltött. Az emberek pedig jól reagáltak. Különben nem jöhetett volna ki ez az alacsony szám.

Kinézem a dánokból azt is, hogy azonnal online életmódra tértek át, amint a helyzet súlyosbodott és hogy szüleiket, nagyszüleiket sem látogatták.

Hírdetés

Biztos vagyok benne, hogy aki gyanús tüneteket észlelt magán, az nem rohant el az élelmiszerboltba bevásárolni, nehogy karantén idején éhen haljon, hanem tesztre ment és/vagy otthon maradt. S bár imádnak utazni és pénzük is van rá, Zanzibárt és a Maldív-szigeteket mégis ki tudták hagyni…

Persze a kép közel sem teljes, hiszen meg kellene néznünk még az ottani lakosság összetételét, konkrétan, hogy mennyi idős, 65 év feletti ember és krónikus beteg él az országban.

Amit hamarjában ki tudtam keresni, az az, hogy Dánia lakossága folyamatosan nő, a termékenységi arány 1,8 körül jár, de ott is jellemző a lakosság elöregedése. Egy Dániában élő ember várható élettartama 80 év körül jár…

Fontos tényező lehet még az életszínvonal és az életmód. E kettőben biztosan vernek bennünket a dánok, mert nemcsak jól élnek, de egészségesen is.

A bringázás, a szabadidős sport ott már az emberek mindennapjainak része és azt is megnézik, mi kerül a tányérjukra. S jellemzőbb rájuk a pozitív életszemlélet, mint ránk. Mert ez is nagyon fontos tényező a járvány elleni küzdelemben.

Csak sejthető, hogy a kedvező számokhoz az egészségügyi ellátórendszer fejlettsége, jól szervezettsége is hozzájárulhatott.

Mert az is napnál világosabbá vált mostanára, hogy a lélegeztetőgép önmagában édeskevés a vírus elleni harcban. Sőt, amikor arra kerül a beteg, akkor a csata szinte már majdnem mindig eldőlt… Előtte kellene megadni a rászorulónak a legjobbat, amihez elegendő orvos, nővér, betegágy, hatékony gyógyszer és rendszer szükségeltetik.

Majdnem biztos vagyok abban, hogy Dániában már készül a stratégiai terv, ha úgy tetszik a vészforgatókönyv az őszre, amikor ismét támadásba lendülhet a koronavírus. Ki tudja, talán már az újraoltások rendszerén dolgoznak és folyik a vakcinabeszerzés…

Kíváncsi lennék, mi történik a mi boszorkánykonyháinkban. Valami azt súgja, még az üstöt sem készítették elő…. Pedig hamar elmúlik a nyár, s vele együtt a felkészülési idő is. Szeptember végén nemcsak a kerti virágok nyílnak el, hanem az ötletelés ideje is lejárhat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »