Az egyik legnagyobb orosz kereskedelmi bank ellen hozott büntető intézkedéseket Washington

Az Egyesült Államok hétfőn az egyik legnagyobb orosz kereskedelmi bank ellen hozott szankciókat, mert a bank Venezuelával üzletel.

Az amerikai pénzügyminisztérium Steve Mnuchin tárcavezető aláírásával tette közzé, hogy Washington büntető intézkedésekkel sújtja az Evrofinance Mosnarbankot. A részben orosz, részben pedig venezuelai tulajdonú pénzintézet a PDVSA nevű venezuelai állami olajvállalattal tart fenn üzleti kapcsolatokat.

Az orosz bank nem először kerül az Egyesült Államok célkeresztjébe. A moszkvai székhelyű intézményről az Amerika Hangja rádió tavaly tavasszal jelentette, hogy a bank – egyedüli pénzintézetként – vásárol Caracas petro nevű digitális valutájából. Az információ megjelenése után mindenütt törölték a bank nevét a petróval kapcsolatos ügyletekből.

Hírdetés

A venezuelai kormánynak 2011 óta 49 százalékos részesedése van az Evrofinance Mosnarbankban, amelynek még két orosz állami pénzintézet – a VTB és a Gazprombank –, továbbá két kisebb cég a részvényese. Mind a korábban Vnyesztorgbankként ismert VTB bankcsoportot, mind a Gazprombankot 2014-ben – miután Oroszország visszacsatolta a Krímet – az amerikai kormány és az Európai Unió szankciókkal sújtotta.

Tavaly októberben Nicolás Maduro venezuelai elnök az Evrofinance Mosnarbanknak utalt át jelentős összegeket, hogy – az amerikai szankciókat megkerülve – onnan tudjon fizetni az ország üzleti partnereinek. Caracasi tisztségviselők akkor sürgették a helyi bankokat és vállalatokat, hogy nemzetközi tranzakcióikat – mivel a nagy amerikai és európai bankok megszakították venezuelai kapcsolataikat – az Evrofinance révén bonyolítsák.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »