Az egyik ellenzéki vezető megtámadja a kongói elnökválasztás eredményét – VIDEÓ

Az egyik ellenzéki vezető megtámadja a kongói elnökválasztás eredményét – VIDEÓ

Martin Fayulu kongói ellenzéki vezető pénteken bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a decemberi elnökválasztás hivatalos eredményét.

A politikus az afrikai országban rendkívül befolyásos katolikus egyház mintegy negyvenezer választási megfigyelője által gyűjtött adatokat tartományi bontásban közzétéve kijelentette, hogy könnyűszerrel megnyerte az elnökválasztást.

Fidele Babala, az ellenzéki jelölt kampánycsapatának szóvivője hozzátette: ezen eredmények szerint Fayulu a voksok 61,51 százalékát szerezte meg, míg a hivatalosan megválasztott elnök, a szintén ellenzéki Felix Tshisekedi csak a szavazatok 18,86 százalékát tudhatja magáénak, a kormánypárt jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary pedig a voksok 18,49 százalékát.

Fayulu a Kinshasában összegyűlt hívei előtt tartott beszédében elmondta, közzéteszi az ellenzéki szövetsége által gyűjtött adatokat is. Mint mondta, szombat reggel keresetet nyújt be a hivatalos választási eredmények ellen. Hangsúlyozta: senki sem lophatja el “a nép győzelmét”. Fayulu azzal vádolta meg a hivatalából távozó Joseph Kabila államfőt, hogy háttéralkut kötött a központi választási bizottság (Céni) által győztessé nyilvánított Felix Tshisekedi ellenzéki vezetővel.

Hírdetés

A Kongói Demokratikus Köztársaságban nagyrészt nyugalom volt a választási eredmények kihirdetése óta, egyes megfigyelők azonban zavargásoktól tartanak, ha a választási eredmények nem bizonyulnak hitelesnek.

A Céni csütörtökön közzétett hivatalos adatai szerint az elnökválasztáson győztes Tshisekedi több mint 7 millió szavazatot, a leadott voksok 38,57 százalékát gyűjtötte be.

Az alkotmánybíróságnak a választási eredmény csütörtöki közzétételétől számítva 14 napja van arra, hogy hitelesítse az adatokat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »