Az egyetemi online oktatás most úgy terjed, mint a vírus – körkép

Az egyetemi online oktatás most úgy terjed, mint a vírus – körkép

Egymás után mondják le a nyílt napokat a járvány miatt az egyetemek, de van, ahol digitális oktatást is elrendeltek, a vizsgákat ugyancsak online tartják. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a korlátozásokra elsősorban az oktatók fertőzöttsége miatt van szükség.

Sorra rendelik el az egyetemek a járványügyi szigorításokat. Már szinte minden a felsőoktatási intézményben kötelező maszkot viselni, de a nyílt napokat számos helyen mondják le vagy teszik át online térbe.

Bár

az ágazati ajánlás továbbra is jelenléti képzést javasol,

több intézményben már a hibrid oktatást is elrendelték.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen és az ELTE egyes karain online tartják meg az előadásokat, sőt a vizsgákat is.

Hírdetés

Budai Marcell, a Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke szerint a korlátozásokat jellemzően az oktatók fertőzöttsége miatt rendelik el.

“Mi úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyen inkább az oktatói gárda az, amelynél a vírus jobban megjelent, és vannak olyan tanszékek, ahol akár akkora mértékben kiestek oktatók, hogy emiatt most célszerűnek látták átállni az online oktatásra.”

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: magas a felsőoktatásban dolgozók átoltottsága.

“A hallgatók 85 százaléka oltott volt a múlt hónap végi adat szerint, ez magas arány. Együtt próbáljuk növelni ezt az adatot a HÖOK-kal. Az oktatóknál is közel 90 százalékos az átoltottság

a felsőoktatásban.”

Ennek ellenére több egyetem kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást dolgozóinak, így döntött a páldául a szegedi tudományegyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az egészségügyi karokon a hallgatóknak is fel kellett vennie a vakcinát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »