Az egyetemi oktatás minőségét vizsgáló felmérés 15 perc alatt magyarul is megválaszolható

Az egyetemi oktatás minőségét vizsgáló felmérés 15 perc alatt magyarul is megválaszolható

Magyarul is elérhető és kitölthető az a diákok  körében folytatott országos felmérés, amelyet május 3-án indított a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség azzal a céllal, hogy felmérjék a felsőoktatás diákjainak elégedettségét az oktatással és a diákélettel. Közel 130 ezer főiskolai és egyetemi hallgató kapott a napokban névre szóló e-mailt, benne az Akadémiai negyedóra – 15 perc a jobb oktatásért országos felmérés linkjével.

A hallgatók véleménye a felsőoktatási intézmények minőségellenőrzésének fontos alapja lesz, és nagy mértékben hozzájárulhat az egyetemi oktatás minőségének javításához. Az akkreditációs ügynökség nemcsak arra lesz kíváncsi, milyen a diákoktól érkező visszajelzés, hanem arra is, mit kezdenek a visszajelzésekkel a felsőoktatási intézmények.

A felmérésnek köszönhetően többet tudunk meg a speciális igényekkel rendelkező diákok gondjairól, valamint arról, miként lehet az ország egyetemeire csalogatni külföldi diákokat. A felmérésbe minden alap- (bc.), mester-, mérnöki és kombinált képzésben részt vevő hallgató bekapcsolódhat. A felmérés négy nyelvi változatban – köztük magyar nyelven – készült, lehetővé téve a kisebbségek és a látássérültek bekapcsolódását is.

A megszerzett adatok a felsőoktatási intézményeket segíthetik abban, hogy a diákok 21. századi igényeire és valós szükségleteire figyelhessenek. A diákok véleményének figyelembe vétele meggátolhatja a diákok nagyarányú külföldre távozását.

– állítja a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség Igazgatótanácsának elnöke, Robert Redhammer.

Lovász Bálint három éven át volt az Országos Egyetemi Diáktanács elnöke, jelenleg az akkreditációs ügynökség igazgatótanácsi tagja és a diákok érdekképviseletében munkálkodik.

„Nagyon fontos, hogy azok a diákok, akik a felsőoktatási rendszer középpontjában állnak, elmondják véleményüket, és konstruktívan járuljanak hozzá saját tanulmányaik minőségéhez. A diákközpontú felsőfokú képzés nem működhet anélkül, hogy megismernénk a hallgatók véleményét mind az iskolákról, mind az oktatási folyamatról” – állítja Lovász.

Hírdetés

Az eddigi legszélesebb körű felmérésről van szó, amely különböző diákcsoportok véleményét térképezi fel, így egyedi információkat és adatokat kínálhat.

„A megszerzett adatok segítenek megérteni, melyek a diákok által észlelt valós problémák, és milyen megoldásokra van szükség. Többek közt felmérjük, mi az, ami vonzóvá tenné a külföldi diákok számára a szlovákiai egyetemeket, hiszen ők egyenlíthetik ki azt a hiányt, amit a külföldre távozó szürkeállomány jelent. Megtudhatjuk, hogy a diákszállások színvonala, vagy éppen a vízumok megszerzése jelenti-e a nagyobb gondot. A hatékony problémamegoldáshoz előbb a problémák halmazát kell feltérképezni. Ellenkező gyakorlattal rossz megoldásokat választunk, minden hatékonyságot mellőzve” – magyarázza Renáta Hall, az ügynökség felsőoktatási szakértője és kutatója.

A felmérés párját ritkító és ilyen mértékben az első, de az ügynökség a jövőben rendszeresen megismétli. „Az évente készülő felmérés hosszú távú trendekre mutathat rá, feltárhatja a felsőoktatási és állami intézmények által foganatosított intézkedések hatékonyságát. Feltérképezi, mennyire járultak hozzá az intézkedések a minőség javításához, vagy éppen fordítva, mely döntések nem váltak be, és nem járultak hozzá a minőség javításához. Az oktatási tárca vagy egyéb intézmények valós adatokra és elvárásokra építhetik későbbi döntéseiket” – tette hozzá Hall.

A Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség a kérdőívek kitöltésére ösztönzi a diákokat. Azt közvetíti, hogy a 15 percet igénybe vevő felmérés révén is jobbá válhat az iskolájuk. A felmérésben részt vevő diákok érdekes nyereményekhez juthatnak.

Hogy miként zárult a felmérés, és milyen eredményeket hozott, arról az ügynökség júniusban számol be a nyilvánosság előtt.

A kérdőívvel kapcsolatos kimerítő tájékoztatás magyar nyelven az alábbi linken érhető el.

A Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség független, közszolgálati intézmény, amelynek feladata az egyetemi képzés minőségének biztosítása és ellenőrzése. Megítéli a felsőfokú képzéshez szükséges akkreditációkat és támogatja a minőségi oktatást. Független a felsőoktatási intézményektől és az oktatási tárcától is.

(LB/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »