Az Egyesült Királyság és Dánia újabb pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Az Egyesült Királyság és Dánia újabb pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Az Egyesült Királyság és Dánia újabb pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának – jelentették be az ukrajnai donorkonferencián, amelyet Koppenhágában tartottak 26 EU- és NATO-ország védelmi minisztereinek részvételével.

Nagy-Britannia, amely már fejlett fegyverrendszereket adományozott Ukrajnának, és több ezer ukrán katonának adott katonai kiképzést, azt tervezi, hogy Kijevet további rakéta-sorozatvető rendszerekkel, valamint „jelentős számú” M31A1 irányított rakétával látja el, amely akár 80 kilométerre lévő célpontot is képes eltalálni.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a legújabb katonai támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy ellenálljanak az orosz agressziónak és a válogatás nélküli tüzérségi tűznek.

„Folyamatos segítségnyújtásunk egyértelmű jelzést ad arról, hogy Nagy-Britannia és a nemzetközi közösség továbbra is ellenzi ezt az illegális háborút, és vállvetve fognak katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, hogy meg tudja magát védeni Putyin inváziójával szemben“

– tette hozzá.

Hírdetés

Dánia további 110 millió euróval növeli az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást – jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

„Ez egy háború azokért az értékekért, amelyeken Európa és az egész szabad világ áll… Ma imét megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna támogatása mellett“

– mondta.

A Reuters felhívta a figyelmet arra, hogy Dánia Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatása az új hozzájárulással hárommilliárd dán koronára (több mint 403 millió euróra) nő. Dánia legújabb pénzügyi támogatásának több mint felét fegyverbeszerzésre és -gyártásra szánják. A fennmaradó összeget dán fegyverek és katonai felszerelések szállítására, valamint az ukrán katonák kiképzésére fordítják.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »