Az Egyesült Államok végérvényesen jóváhagyta az F-16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak

Az amerikai kongresszus jóváhagyta az F-16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak, ami korábban vitát váltott ki Washington és Ankara között – jelentette be vasárnap az Egyesült Államok törökországi nagykövete.

"A kongresszus döntése (…), hogy jóváhagyja 40 F-16-os típusú repülőgép és 79 modernizációs készlet Törökország általi beszerzését, nagy előrelépés" – jelentette ki Jeff Flake nagykövet az X közösségi hálózaton közzétett üzenetében.

Hírdetés

Az amerikai kormány január 26-án adta beleegyezését a 23 milliárd dolláros eladáshoz, három nappal azután, hogy Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát. Az amerikai kongresszusnak, amelyet ugyanezen a napon értesítettek a Törökország által kért eladásról, tizenöt nap állt rendelkezésére, hogy ellenezze az ügyletet, ez az idő járt le most.

Mielőtt az Egyesült Államok megadta az engedélyt, megvárta, hogy a svéd NATO-tagságot ratifikáló török okmányokat letétbe helyezzék Washingtonban. Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédország csatlakozását az atlanti szövetséghez attól tette függővé, hogy az Egyesült Államok "egyidejűleg" jóváhagyja-e a vadászgépek eladását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »