"Az Egyesült Államok mélységesen érdekelt a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményében"

Az Egyesült Államok „mélységesen érdekelt” a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményében, hiszen a referendum kimenetele befolyásolja Amerika kilátásait is – mondta pénteken Londonban Barack Obama amerikai elnök. Ezzel a kijelentésével is azt jelezte, hogy az USA vastagon belemászik a brit belügyekbe.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Obama, aki David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, a másfél órás megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: nem hiszi, hogy az Európai Unió csökkentené Nagy-Britannia befolyását a világban, ellenkezőleg, meggyőződése szerint az EU-tagság erősíti e globális befolyást, az unió egységes belső piaca pedig rendkívüli gazdasági haszonnal jár az Egyesült Királyság számára. Ez jó az Egyesült Államoknak is, hiszen Amerika is jobban él, ha legszorosabb szövetségeinek gazdasága erős és növekszik – mondta az amerikai elnök.

Obama a brit kormányfővel folytatott megbeszélése előtt, a The Daily Telegraph című brit lapnak írt cikkében is egyértelműen állást foglalt Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »