Az Egyesült Államok, Katar vagy Norvégia helyettesítheti az orosz földgázt

Az Egyesült Államok, Katar vagy Norvégia helyettesítheti az orosz földgázt

Míg a tankerekkel szállított orosz kőolajat már jövőre tudná helyettesíteni az Európai Unió, a kőolajvezetékeken érkező mennyiséget pedig két-három év belül, a földgázzal bonyolultabb a helyzet. Szlovákia az USA-ból, a Perzsa-öbölből vagy Norvégiából kaphatna gázt – jelentette ki Richard Kvasňovský, a Szlovák Gáz- és Gázolajszövetség (SPNZ) ügyvezető igazgatója a TASR TV vitaműsorában. Az EU energiabiztonsági kihívásokat az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) is megvitatták.

Szlovákiát 85%-ban Oroszország látja el földgázzal. Ennek kiváltására az egyik megoldás a cseppfolyós földgáz (LNG), amit tankerek szállítanak Földközi-tengeri vagy Balti kikötőkbe, és onnan földgázvezetéken jutna el hozzánk. Ugyanakkor az LNG iránt rendkívüli érdeklődés lesz az UE tagállamai részéről, a kapacitások pedig végesek.

Kvasňovský elmondta, az LNG három legnagyobb előállítója az USA, Katar és Oroszország. Földgázt Algériából és a Perzsa-öbölből, továbbá még néhány afrikai országból lehetne beszerezni.

Hírdetés

Karol Galek gazdasági államtitkár a műsorban emlékeztetett, hogy két ilyen tankerszállítmány már érkezett Szlovákiába a Szlovák Gázművek (SPP) megrendelésére, a szerződést tavaly októberben kezdték előkészíteni.

Kvasňovský szerint ilyen módon az éves gázszükséglet 10 százaléka juthat el a hazai fogyasztókhoz. „Ez olyasmi, amit még néhány hónapja is elképzelhetetlennek tartottunk” – tette hozzá.
 

Ugyanakkor nem lesz egyszerű bebiztosítani az LNG-szállítmányokat, mert a nagy beszállítók számára a szlovákiai piac túl kicsi. Az ország évente körülbelül 5 milliárd köbméter gázt használ fel. „Ebből a szempontból jó lenne, ha az EU közösen vásárolna gázt” – véli az SPNZ igazgatója, de helyesnek tartja, hogy az SPP próbálkozik a diverzifikációval.

A szlovákiai kőolajtartalékok jelenleg 105 napra elegendőek, főleg az állami tartalékalap rendelkezik velük. A földgáztartalékok hozzávetőleg egy téli hónapra lennének elegendőek. Az ország körülbelül 3,5 milliárd köbméternyi tárolókapacitással rendelkezik, de a tárolók jelenleg 25 százalékos szintre vannak feltöltve. Ugyanakkor nem állami, hanem kereskedelmi társaságok kezében levő tárolókról van szó. Az állam a védett fogyasztók számára 0,65 milliárd köbméter vésztartalékot tud biztosítani.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »