Az Egyesült Államok egyelőre biztosan nem adja ki Gülent Ankarának

Washingtont eddig nem győzték meg azok az Ankara által előterjesztett bizonyítékok, amelyek alapján Törökország az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását szeretné elérni a török katonai puccskísérlet miatt – jelentette pénteken a The Wall Street Journal című amerikai lap kormányzati körökre hivatkozva.

A török kormány az amerikai Pennsylvania szövetségi államban élő Gülent teszi felelőssé a július 15-i meghiúsult puccskísérletért, és kiadatását követeli. Csütörtökön egy isztambuli bíróság letartóztatási parancsot adott ki a hitszónok ellen.

Gülen pénteken bírálta a török igazságszolgáltatást, amely szerinte nem független. “Bizonyított tény, hogy a török igazságügyi rendszer nem független, így ez a letartóztatási parancs csak egy újabb példa arra, hogy (Recep Tayyip) Erdogan (török) elnök a tekintélyelvűség irányába halad, és távolodik a demokráciától” – fejtette ki rövid közleményében a hitszónok. Mint emlékeztetett, ő már több ízben is elítélte a puccskísérletet, amelyről egyáltalán nem volt tudomása, és nem játszott benne semmilyen szerepet.

A török kormány eddig négy dossziét küldött Gülennel kapcsolatban Washingtonnak. A török kormány képviselői az amerikai lapnak ugyanakkor most azt mondták, hogy még nem ismertették az összes bizonyítékot, és a következő hetekben újabb dokumentumokkal állnak elő.

A Gülen kiadásáról szóló végleges döntést John Kerry amerikai külügyminiszter hozza majd meg. A The Wall Street Journal beszámolója szerint még hónapokig elhúzódhatnak az üggyel kapcsolatos tárgyalások. A július 15-i események nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »