Az egészségügyi minisztérium épülete előtt tüntet a Sanitas szakszervezeti szövetség tagjainak egy csoportja

Az egészségügyi minisztérium épülete előtt tüntet a Sanitas szakszervezeti szövetség tagjainak egy csoportja

A Sanitas szakszervezeti szövetség több mint 150 tagja tüntet szerdán az egészségügyi minisztérium épülete előtt. Elégedetlenségüket az adóügyi intézkedésekről szóló, 2018/114-es kormányrendelet és az egységes bértörvény hatásai váltották ki – számol be az Agerpres.
A tiltakozáson a Sanitas Hargita, Kolozs, Temes, Hunyad, Arad, Konstanca, Bákó, Iaşi és Brăila megyei tagjai vesznek részt. Ez már a második megmozdulás az érdekvédelem által korábban bejelentett sorozatból: múlt héten a pénzügyminisztérium épülete előtt álltak sztrájkőrséget a szakszervezeti tagok, március 20-án a munkaügyi minisztérium székhelye elé vonulnak,

Hírdetés

április elejére pedig nagyszabású fővárosi tüntetést helyeztek kilátásba.

A szakszervezeti szövetség elnöke, Leonard Bărăscu azt mondta, ha megmozdulásaik nem járnak eredménnyel, és áprilisban sem javul a társadalmi párbeszéd a kormánnyal, általános sztrájkot robbantanak ki.

„A 2017/153-as egységes bértörvény nagy reményeket keltett, a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet azonban súlyosan érintette az egészségügyben és szociális gondozásban dolgozók bérnövekedését (…). Az elmúlt két évben megjelent, fizetéseket érintő jogszabályok ellentmondásosak, előírásaik többféleképpen értelmezhetők, így diszkriminációhoz vezettek”– állítja közleményében a Sanitas, amely szerint 2019. januárja nem hozott valós béremeléseket azoknak, akik a 2017/153-as törvény értelmében erre jogosultak lennének, azoknál pedig, akiknek 2018. márciusában megnőtt a fizetésük, a 2018/114-es rendelet jelentős bérveszteséget idézett elő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »