Az egészségügyi miniszter bemutatta az új COVID automatát

Az egészségügyi miniszter bemutatta az új COVID automatát

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter csütörtökön mutatta be az új COVID automatát. Ennek értelmében módosulnak az éttermekre, bevásárlóközpontokra, edzőtermekre és élményfürdőkre vonatkozó szabályok.

Hétfőtől (május 17.) már sehol sem lesz kötelező lázat mérni az áruházakban, a belépéskor nem fognak negatív koronavírus-tesztet sem kérni. A bordó besorolású járásokban továbbra is tilos lesz az étel- és italfogyasztás a bevásárlóközpontokban. A többi járásban lehetővé válik, a fogyasztás feltételeit a riasztás fokától függően határozzák meg. A gyermekmegőrzők zárva maradnak. A bevásárlóközpontokra vonatkozó létszámkorlátot az adott járás színe határozza meg.

A sárga és narancssárga besorolású járásokban hétfőtől az éttermek belső terei is megnyílnak a vendégek előtt, de itt is be kell majd tartani a létszámkorlátot. Ugyanez vonatkozik az edzőtermekre is. A fenntartók választhatnak majd a fix létszámkorlát vagy az alapterülettől függő korlátozás között. Első-, másod- és harmadfokú riasztás esetén minden, tíz évnél idősebb látogatónak 24 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 óránál nem régebbi RT-PCR/LAMP tesztet kell majd felmutatnia.

Hírdetés

Csak negatív teszttel lesznek látogathatók a wellness létesítmények és a fürdőkomplexumok is a rózsaszín, narancssárga, sárga és zöld besorolású járásokban. A gyógyfürdők az összes járásban fogadják a pácienseket.

A zöld járásokon kívül minden régióban korlátozások érvényesek a taxitársaságokra is. Egy sorban legfeljebb két utas foglalhat helyet, a rózsaszín, piros és bordó besorolású járásokban minden ügyfél után fertőtleníteni kell a taxit.

Ami a szálláshelyeket illeti, első-, másod- és harmadfokú riasztás esetén itt is létszámkorlát lesz érvényben. Egy szobában legfeljebb két felnőtt vendég lakhat majd, vagy egy háztartás több tagja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »