Az egészségügyi alapellátásban sem kell használni az egészségügyi kártyát szeptember 30-áig

Az egészségügyi alapellátásban sem kell használni az egészségügyi kártyát szeptember 30-áig

Az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg rendelésben szeptember 30-áig nem kell használni az egészségügyi kártyát, azonban a többi egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor már szükséges lesz a használata július elsejétől kezdődően – tájékoztatott pénteki közleményében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).
A román kormány határozatban szögezte le a koronavírus-járvány miatt az egészségügyi rendszerben foganatosított szabályozásokat. A határozat értelmében az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtóknak június 15-éig el kell küldeniük az egészségbiztosítási pénztáraknak az akkreditálást, vagy az akkreditáció megszerzésére irányuló eljárás elkezdését bizonyító dokumentumot.

A koronavírus terjedésének visszaszorítására számos intézkedés van érvényben szeptember 30-áig.

Hírdetés

A kórházi orvosok a páciens kórházból való kiengedésekor 90 napos érvényességgel is kiállíthatnak vényeket a gyógyszerekre. A biztosított személyek elektronikus úton is elküldhetik a biztosítási pénztáraknak a különböző dokumentumokat és ezt a pénztárak is megtehetik.

A háziorvosok felírhatják a krónikus betegeknek a „korlátozott hozzáférésű” gyógyszereket az ártámogatott és ingyenes orvosságok listájáról az országos egészségügyi programokon keresztül, illetve azokat a gyógyszereket is, amelyeket a páciensek a szükségállapot előtt szedtek szakorvosi tanácsra.

Az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg rendelésben szereplő szolgáltatásokat, illetve a pszichológiai vagy logopédiai rendeléseket távkonzultáció során is meg lehet oldani – mutat még rá közleményében a CNAS.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »