Az egészségügy akkor működik jól, ha észre sem vesszük

Az egészségügy akkor működik jól, ha észre sem vesszük

Horváth Ildikó, a múlt héten kinevezett új egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, hogy a kormány kötelessége az egészségügyi ellátórendszer folyamatos erősítése, s fontos, hogy az egészségügy helyett az egészség legyen a központi téma.

A lap szerdai számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy

az egészségügyi ellátórendszer az egészségi állapot legfeljebb 25 százalékáért tehető felelőssé,

éppen ezért szerencsés helyzetben vannak, hogy az Emmiben sok más területtel tudnak hatékonyan együtt dolgozni, ami az egészségi állapot megőrzéséért, javításáért tehet, legyen szó a családügyről, a szociális ellátásról vagy az oktatásról, sportról.

Az Emmi a prioritások között kezeli a nemzeti népegészségügyi program létrehozását, amelynek célja, hogy legyen jól megfogalmazott, komoly szakmai háttérrel bíró válasz a magyarok egészségét érintő legnagyobb kihívásokra, beleértve a megelőzést is

– mondta Horváth Ildikó.

Hírdetés

Az államtitkár célja, hogy olyan szintre fejlesszék az egészségügyi ellátórendszert, hogy az emberek maximálisan azt érezzék: van elérhető, gyors segítség, ha szükség van rá.

Az alapvető elgondolás szerint az embereket az életmódváltásról kell „meggyőzni”, amely által a betegség is kevesebb lesz, az egészségügyet pedig megelőzésre kell kiélezni.

Kiemelt ügyként kezelnék a sürgősségi osztályokat, ahol sok hiányosságot találtak, s ezeket az osztályokat szorosan összekapcsolnák a háziorvosi ügyeletekkel, hogy

azok, akik nem szorulnak azonnali ellátásra, ne vegyék el az időt azoktól, akiknek az esetében viszont minden perc, óra számít.

Az Egészséges Budapest program keretein belül 700 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztés várható, így megújulnak a Budapest és környéki kórházak – közölte Horváth Ildikó.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »