Az egészséges párkapcsolat így alakítható ki

Az egészséges párkapcsolat így alakítható ki

Egy párkapcsolat állandó odafigyelést igényel ahhoz, hogy ne szürküljön el. Az alábbi lépések segíthetnek abban, hogy az együtt töltött idő gyümölcsöző maradjon.

A párkapcsolatok kiüresedése felé vezető utat jelzi, amikor a mindennapok megszokottságában már semmi újdonságot, izgalmasat nem nyújtanak egymásnak a felek. Ezek a minták sok kapcsolat fenntartásához elégségesek lehetnek, aki azonban azt szeretné, hogy a párkapcsolat fejlődjön, érdemes megfogadni néhány tanácsot. A Psychology Today oldalán párterapeuták gyűjtöttek össze hat egyszerű, de fontos lépést az egészséges kapcsolat irányába – írja a Házipatika.com.

Hangsúlyozhatják rengetegszer, hogy a magánéletet és a munkát külön kell választani, sajnos ez általában nem működik. Rengeteg feszültséget, kudarcélményt hozhatunk haza a munkahelyünkről, amely a párkapcsolatunkat is mérgezheti – legalábbis ha hallgatunk róla. A szőnyeg alá söprés technikája ebben az esetben sem működhet, ha azonban empatikusan állunk a párunkhoz, ezek a nehézségek kibeszélve a mi vállunkra is kevésbé nehezednek majd.

A közös programok elveszítik meghittségüket, hogyha a felek egymás helyett a telefonjuk képernyőjének böngészsésével töltik az idejüket. Tanuljuk meg félretenni legalább rövidebb időre a készüléket, váltsunk offline üzemmódra és éljük meg együtt a pillanatot. Persze nem kell feltétlenül ellenséget sem látni a telefonunkban, egészséges mértékű használata ugyanis  párkapcsolatunk fejlődésében is sokat segíthet. Tanulmányok igazolták, hogy a leginkább elégedett párok sok üzenetet váltanak egymással napközben.

Hírdetés

A határozottság és magabiztosság sok helyzetben segíthet, bizonyos szituációkban azonban tennünk kell egy lépést hátra, hogy teret engedjünk a párunknak is. Ha mindig mi hozunk meg minden fontos döntést, a párunk elszürkülhet mellettünk és a határozatlansága a magánéleten túlra is kiterjedhet. Az efféle rugalmasság mindkét fél számára gyümölcsöző lehet, hiszen a domináns félnek is jóleshet időnként átadni a kormányt, és egyszerűen élvezni az utazást.

Minél többet élünk együtt valakivel, annál jobban megismerhetjük őt, mégis meglepődnénk, milyen sok dolgot nem tudhatunk a másikról. Mikor beszéltünk utoljára a párunkkal a félelmeiről, az érzéseiről, örömteli vagy borús emlékeiről? Ha hétköznapi témákról vagy napi tervekről való beszélgetés rutinszerűvé válik, érdemes időnként efféle mélyebb témákat is kezdeményezni. Ezzel a párok közötti kötelék is szorosabbá, erősebbé válhat.

Egy párkapcsolatban nem minden nap izgalmas, a szürke hétköznapokat feldobhatja azonban, hogyha felidézünk egy-egy szívmelengető emléket. Érdemes elővenni például a régi családi fotóalbumot, átböngészni a nyaraláson készült képeket, vagy feleleveníteni egy közös programot, amelyben sok örömet leltek. 

Vegyük észre azokat az apró, de szívmelengető dolgokat, amelyeket a kapcsolatunknak köszönhetünk, és legyünk érte hálásak. Ha a párunkkal egy nehezebb időszakon is megyünk keresztül, érdemes felidézni azokat az érzéseket, amelyeket kapcsolatunk hajnalán tápláltunk egymás iránt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »