Az egész világ megérzi Kína és az USA eldurvult viszályát

Az egész világ megérzi Kína és az USA eldurvult viszályát

A Kína és az Egyesült Államok között egyre jobban eldurvuló kereskedelmi háborúnak 
a szlovákiai elemzők szerint mindannyian megisszuk a levét: a gazdasági növekedés lassulása a korábban vártnál is drasztikusabb lehet.

Kína leállította az amerikai agrártermékek importját annak nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten újabb kínai termékekre rendelte el pótvámok kivetését. Washington a pénzpiacok hétfői zárása után ugyanakkor valutamanipulátornak minősítette Kínát, azzal vádolva meg a pekingi vezetést, hogy szándékosan gyengíti nemzeti valutáját. Donald Trump a Twitteren ismételten szemrehányást tett Kínának azért, mert szerinte tudatosan gyengíti nemzeti valutáját annak érdekében, hogy tisztességtelen kereskedelmi előnyre tegyen szert.

„A két nagyhatalom közötti helyzet eldurvulása miatt tovább lassulhat a gazdasági növekedés üteme. Ha a feszült helyzet tovább tart, az mindenkire hatással lesz”

– állítja Stanislav Pánis, a J&T Bank elemzője.

Hírdetés

Márpedig egyelőre semmi sem utal arra, hogy javulhat a helyzet, épp ellenkezőleg. Markéta Šichtařová, a Next Finance elemzője szerint ugyanis akár hónapokig is eltarthat, amíg valamelyest normalizálódik a helyzet, ha egyáltalán normalizálódik. Chris Krueger, a washingtoni Cowen Research Group stratégája szerint például az amerikai–kínai kereskedelmi háború további szélesedésére lehet számítani. A pekingi döntéshozókat ugyanis nagyon meglepte, hogy az amerikai elnök múlt csütörtökön bejelentette, nem elégedett az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-től 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár (268,29 milliárd euró) értékű kínai importcikkre.

A kínai kormány hétfőn máris felszólította az állami tulajdonú vállalatokat, függesszék fel az amerikai agrártermékek vásárlását. Ez meg is történt, a vállalatok kivárnak, a tárgyalások alakulásától függ a következő lépés. A magántulajdonú vállalatok ugyancsak leállították az amerikai szójabab beszerzését az amerikai–kínai kereskedelmi kapcsolatok bizonytalanságai miatt, bár ők nem kaptak semmilyen tájékoztatást a kormánytól az esetleges változtatásokról.

„A helyzet eldurvulása nem jó hír az olyan kis és nyitott gazdaságoknak, mint Szlovákia vagy Csehország”

– vallja Lukáš Kovanda, a Cseh Befektetési Alapok (ČIF) vezető közgazdásza, emlékeztetve arra, hogy a szlovák pénzügyminisztérium már a legutóbbi előrejelzésében is visszafogottabban nyilatkozott a szlovák gazdaság várható teljesítményéről.

Darin Friedrichs, az INTL FCStone New York-i székhelyű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat ázsiai árupiacokra szakosodott elemzője a Bloomberg TV-nek nyilatkozva rámutatott, hogy Kína az Egyesült Államok egyik legnagyobb agrárkereskedelmi partnere. Ha leállítja importját, azt megérzik az amerikai gazdák és Trump elnök vidéki szavazói. A megtorlásnak nyilvánvaló módja az, ha a kínaiak még a jövő évi elnökválasztás előtt ütnek vissza. (TASR, MTI, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »